Anlık Bildirim

Şampiyonlar Ligi finalindeki yüz tanıma teknolojisi sınıfta kaldı

Geçtiğimiz yıl oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde yüz tanıma teknolojisi kullanılarak potansiyel suçluların tespiti yapılmıştı. Resmi rakamlara göre yapay zeka yüzde 92 oranında yanlış tespit yaptı.

Şampiyonlar Ligi finalindeki yüz tanıma teknolojisi sınıfta kaldı Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz yıl Cardiff’te oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde suçluların tespiti için yüz tanıma teknolojisi kullanıldı. Stadyumun çevresi ve şehrin işlek yerlerinde test edilen teknolojiyle yapay zekânın “potansiyel suçlu” olarak belirlediği kişiler tespit edildi. Bu kişilerin büyük çoğunluğu yanlış belirlendi.

2 bin kişi yanlış tespit edildi

Real Madrid ve Juventus’un karşılaştığı final maçı için Cardiff’e gelen 170 binin üzerindeki kişinin güvenliğin sağlanması için Güney Galler Polis Departmanı tarafından yüz tanıma teknolojisi kullanıldı. Yüz tanıma ile potansiyel suçlu tanıma teknolojisi 2470 kişiyi potansiyel suçlu olarak belirledi. Bu kişilerden 2297 tanesi herhangi bir suç unsuru teşkil etmezken sadece 173 tanesi potansiyel suçlu niteliğine sahip. Yani yüz tanımanın yüzde 92 oranında yanlış teşhis yaptığı gözlemlendi.

“Potansiyel suçlu” tespiti yapılırken yerel polisin elindeki 500 bin kişilik veri kullanıldı. Güvenlik güçleri, teknolojinin kalabalık etkinliklerde terörizm tehdidinden insanları korumak için hayati önem taşıdığının ve sürekli gelişerek doğruluğunu arttığının altını çiziyor. Yapılan geliştirmeler ile doğruluğun Şampiyonlar Ligi finalinden sonra yüzde 28 oranında arttığı belirtildi.

Kalabalık etkinliklerde kullanılan bu teknolojiye karşı çıkanlar da yok değil. Adını 1984 kitabının distopyasından alan sivil özgürlük grubu Big Brother Watch, sistemin rafa kaldırılması için çağrıda bulundu. Sistemin 2 binden fazla kişiyi yanlış tanımlamasının “rezillik” olduğu ifade edildi. Yönetmen Silkie Carlo ise "Gerçek zamanlı yüz tanıma sadece sivil özgürlüklere yönelik bir tehdit değil, tehlikeli derecede yanlış bir polislik aracıdır dedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim