Anlık Bildirim

Şarjı unutun! Nükleer piller geliyor.

Şarjı unutun! Nükleer piller geliyor.
Özellikle akıllı cihazların yaygınlaşması ile birlikte pil teknolojilerindeki gelişmeler toplumun büyük bir kesimini ilgilendirir oldu. Zira şarjı 1 günü zor tamamlayan akıllı telefonlar bir çok kişi için bilimin aşması gereken en öncelikli sorunlar arasında yer alıyor.
Fakat genel anlamda düşündüğümüzde pil konusundaki gelişmeler akıllı cihazlardan çok otomotiv ve havacılık sektörlerini daha çok ilgilendiriyor. Tahmin edersiniz ki tekrar şarja ihtiyaç duymadan binlerce kilometre yol gidebilen bir araba veya uçak 1 hafta açık kalabilen bir cep telefonundan daha fazla yarar sağlayacaktır.
Bu konuda bir çok çalışma var tabi, en önemlileri ise nükleer enerjiden yararlanan piller üzerindeki araştırmalar. Tabi hali hazırda patlayabilen pillerin yanına Nükleer kelimesi de eklendiğinde tedirginlik uyandırmıyor değil.
Özellikle de Terminatör'e can veren ve yüzyıllar boyu çalışmasını sağlayan nükleer bataryanın yıkım gücü düşünüldüğünde korku biraz daha artabilir :)


Haberimize konu olan çalışmanın kahramanları olan Missouri üniversitesi araştırma ekibi geliştirdikleri yeni su bazlı nükleer pillerin şu anki pillere nazaran çok daha uzun ömürlü ve verimli olduğunu söylüyor.
 Ekibin başkanı Profesör Jae W. Kwon "Kontrollü nükleer enerjinin tehlikeli olmadığını" belirtiyor ve sözlerine "Hali hazırda kontrollü nükleer enerjiyi yangın dedektörleri ve acil çıkış işaretleri gibi bir çok yerinde kullanıyoruz." diyerek devam ediyor.

Strontium-90 radyoaktif izotopunun (ki bu izotopu çernobil faciası sonrasında dünyaya yayılıp radyoaktif tehlike oluşturmasından tanıyoruz) su bazlı bir solisyon içinde elektrokimyasal bir tepkimeye sokularak enerji elde edilmesi yöntemine dayanan teknolojinin küçük alanda çok yüksek enerji elde edimi sağladığı belirtiliyor. Pilin çok düşük sıcaklıklarda dahi aktif bir şekilde enerji üretebildiği de yine altı çizilen detaylar arasında.
Cep telefonlarından önce doğal olarak uzay ve askeri amaçlarla kullanılması planlanan pillerin daha güvenli hale geldikçe sivil hayatta toplu taşıma araçları veya binek araçlar gibi alanlarda da kullanımının önü açılabilir.
Haberin sonunda nükleer pillerin kullanım alanlarına bir örnek vermek gerekirse Amerika'nın Mars yüzeyindeki araştırmalar için kullandığı Curiosity isimli robot üzerinde de robotun 14 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak bir nükleer batarya yer alıyor.
NASA yine benzer uzay görevlerinde de nükleer bataryalardan yararlanmıştı. Bu ve buna benzer çalışmalar şu anda kullanılmakta olan nükleer pillerin maliyetlerinin azaltılması ve daha güvenli hale getirilmesi adına önem taşımaktalar.
Peki ya siz ne dersiniz? Yanı başınızdaki arkadaşınızın cep telefonunda nükleer bir pil taşıdığını bilmek biraz olsun tedirginlik yaratmaz mıydı? :) 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5421 kez okundu.
101 kişi, toplam 104 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
iPhone, araştırma ve
2 etiket daha nasa şarj
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim