Anlık Bildirim

Şimdi de yonga üretim sıkıntısı baş gösterdi

Yarı iletken sektöründe sıkıntılar ardı ardına geliyor. Önce DRAM sıkıntısı sonra grafik birimi sıkıntısı derken şimdi de yonga plakalarında üretim sıkıntısı baş gösterdi.

Yarı iletken pazarında geçen yıldan bu yana üretim sıkıntıları bitmek tükenmek bilmiyor. DRAM yongalarının üretiminin talebe yetişememesi üzerine bir de grafik yongalarının üretim sıkıntısı eklenmişti. Şimdi ise sıkıntı üçe katlanıyor.

Darbeler arka arkaya geliyor

Sektörden gelen bilgilere göre wafer olarak tanımlanan yonga plakalarının üretiminde de sıkıntı baş gösterdi. Özellikle entegre devre dökümcülerinin artan talepleri nedeniyle yonga plakası üreticilerinin yetişemediği ifade ediliyor. Bunun anlamı tabii ki fiyatların yükselmesi.

Çinli yeni faaliyete başlayan döküm girişimlerinin agresif stratejileri ve Intel, TSMC gibi büyük dökümcülerin talebi arttırmış olması sıkıntının en büyük sebebi. Özellikle 12 inç ve 8 inçlik plaka üretiminde sıkıntı yaşandığı ifade ediliyor.

Dökümcüler ve işlemci üreticileri kendi pazarlarının talebine yetişebilmek adına daha yüksek fiyat seviyesinden plaka alımını tercih ediyor ve bu da haliyle fiyatları arttırıyor. Önümüzdeki 3 yıl boyunca yonga plakası üretiminde sıkıntı ve sonucunda fiyat artışı bekleniyor. Plaka üreticileri ise yükselen fiyatlardan oldukça memnun.

Sektörde GlobalWafers, Formosa Sumco Technolog, Shin Etsu, Sumco, Siltronic ve SK Siltron gibi pek çok yonga plakası üreticisi var. GlobalWafers yüzde 18 pazar payı ile sektörün üçüncü büyük üreticisi durumunda.

Tayvanlı firma aylık 750 bin adet 12 inçlik plaka üretiyor ve yüzde 14 paya sahip. 8 inçlik plakalarda ise 1.05 milyon aylık üretim ve yüzde 20 pay söz konusu. Firma geçen yıl gelirlerini iki kat arttırdı.

Uzmanlar bu yıl içerisinde üretim sıkıntısı nedeniyle yonga fiyatlarında yüzde 20 civarında bir artış bekliyor. Tabii sadece bu yıl için geçerli. Önümüzdeki iki yıl oranlar ne şekilde değişecek belirsiz.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3732 kez okundu.
23 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
wafers, wafer shortage ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim