Anlık Bildirim

Sivrisinek çekiciliği genetik olabilir

Yaz aylarının rahatsız edici unsurlarından birisi olan sivrisineklerin bazı insanları daha fazla ısırdığı ve bazılarına hiç dokunmadığı biliniyor ancak bunun henüz bilimsel bir açıklaması yok. Bazı uzmanlar insan derisinin kokusu nedeniyle çekicilik durumunun ortaya çıkabileceğini belirtiyor. 

New Mexico Üniversitesi araştırmacıları tarafından insanlar üzerinde yapılan bir deney ise insan kokusunun çekicilik üzerinde etkili olduğunu ve bunun genetik olabileceğini ortaya koyuyor. 

Deneyde 50 yaş üzeri ikiz bayanlar yer almış. Bunların 18 tanesi aynı yumurta ikizi, 19 tanesi ise ayrı yumurta ikizi olarak ayrılmış. Y şeklindeki bir deney tüpünün uç kısmına 20 adet dişi sivrisinek yerleştirilmiş. Tüpün diğer iki ucuna ise ikiz denekler kokusuz sabun ile yıkadıkları kollarını yerleştirmiş. 

30 saniyelik bir beklemeden sonra sivrisineklerin 90 saniye içerisinde hangi kardeşe gittiği ve onu ısırdığı tespit edilmeye çalışılmış. Ayrıca ikizler olmadan sadece tüp içerisinde deney yapılarak sivrisinekleri etkileyen başka bir faktörün olmadığına da tam kanaat getirilmiş. 

Alınan sonuçlara göre aynı yumurta ikizlerinin sivrisinekleri benzer oranlarda çektikleri, ayrı yumurta ikizlerinin ise birbirilerine göre daha farklı oranlarda sivrisinekleri çektikleri görülmüş. Ekip sivrisineği çeken insan kokusunun yüzde 83 oranında genetik olabileceği tespitini yapmış.

Bir dönem insan kokusunun yenilen gıdalardan kaynaklı olarak değişebileceği düşünülüyordu. 2005 yılında yapılan bir araştırma insan kokusunun genetik olarak aktarıldığını ancak boy geninde olduğu gibi çevresel etkenler nedeniyle değişebileceğini ortaya çıkardı. 

Ekip daha geniş çaplı deneylerin yapılarak daha kesin sonuçlara ulaşılması gerektiğine inanıyor. Zira sıtma sivrisineklerine karşı insan derisine uygulanacak bazı yöntemlerle çekiciliğin azaltılabileceği ve sıtmadan ölümlerin önüne geçilebileceği düşünülüyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3937 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim