Anlık Bildirim

SpaceX'in eski çalışanından ilginç iddia: Elon Musk Bitcoin'in yaratıcısı olabilir [Güncelleme: Elon Musk iddiayı yalanladı]

2015 yılında SpaceX'in yazılım mühendisliği ekibinde stajyer olarak görev alan Sahil Gupta, ilginç bir iddia ortaya attı. Gupta'ya göre Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakomoto, Elon Musk olabilir.

SpaceX'in eski çalışanından ilginç iddia: Elon Musk Bitcoin'in yaratıcısı olabilir [Güncelleme: Elon Musk iddiayı yalanladı] Tam Boyutta Gör
 

Bu yıl içinde yüzde 800'ün üzerinde değer kazanan ve son olarak 9600$ değerini aşıp yeni bir rekora imza atan Bitcoin'in ortaya çıkışı yaklaşık 10 yıl önceye dayanıyor. 2008'in sonlarına doğru gerçeğe kimliği bilinmeyen ancak Satoshi Nakomoto takma adını kullanan bir kişi (veya bir grup) “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” başlıklı makaleyi yayımlayarak Bitcoin'i tüm dünyaya tanıtmıştı. Bitcoin 2009'un başında açık bir ağ olarak faaliyete girerken Satoshi Nakomoto'nun kim olduğu hiç bir zaman bilinemedi.

Elon Musk, Satoshi Nakomoto Olabilir 

1 milyon Bitcoin'e sahip olduğu tahmin edilen, yani bugüne kadar bu Bitcoin'leri satmadıysa 10 milyar dolara yakın bir servete sahip olan Nakomoto'nun kimliğiyle ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. 2015 yılında SpaceX'in yazılım mühendisliği ekibinde stajyer olarak görev alan Sahil Gupta'ya göre Satoshi Nakomoto, Elon Musk olabilir. Blog platformu Medium'da bu iddiasını, geçerli olduğuna inandığı argümanlarla destekleyen Gupta, Musk'ın Bitcoin'in kurucusu olarak popüler kripto para birimine liderlik edebileceğine inanıyor. Peki Gupta'nın bu düşüncesinin arkasındaki nedenler neler?


 

Sahil Gupta ilk olarak Elon Musk'ın, Bitcoin gibi bir ağı oluşturabilecek donanıma sahip olduğundan yola çıkıyor. Bitcoin'in kaynak kodunun C++ uzmanı bir kişi tarafından yazılabileceğini belirten Gupta, Musk'ın; X.com / PAyPal ve SpaceX'te C++ konusundaki maharetini gösterdiğini ve bu tecrübelerin ışığında Bitcoin'in kaynak kodunu da oluşturabileceğini düşünüyor. Ayrıca tecrübeleri bir kenara bırakacak olursak da Musk'ın kendi kendine öğrenme(araştırma ve okumaya verdiği önem ile) konusunda son derece başarılı olduğunu vurgulayan Gupta, Bitcoin'i yaratmanın Elon Musk için zor olmayacağına inanıyor. Bunlara ek olarak Gupta'ya göre Bitcoin'in tanıtıldığı makaledeki anlatım tarzı, Elon Muks'ın tarzına son derece benzer.


Küresel Sorunlara Yönelik Yaklaşımı 

Gupta'nın bir diğer hareket noktası ise Musk'ın küresel sorunları çözmeye yönelik faaliyetleri. Bilindiği üzere Elon Musk'ın bütün şirketleri (Tesla, SpaceX, The Boring Company ve Neuralink) insanlığın küresel ölçekte yaşadığı ya da yaşayacağı problemleri çözmeye yönelik çalışmalar yapıyor. Ayrıca Musk'ın Hyperloop'u dünyaya tanıtması da Musk'ın küresel problemleri çözmeye yönelik işler yaptığını gösteriyor. Bu noktadan hareket eden Gupta, 2008 küresel finansal krizinin ve bankacılığa olan nefretin Elon Musk'ı, Bitcoin gibi merkeziyetçi olmayan, güvenli bir ağ oluşturmaya yönlendirmiş olabileceğini düşünüyor.  

Pek çok konuda fikir beyan eden Elon Musk'ın, Bitcoin hakkında neredeyse hiç konuşmamış olması da Sahil Gupta'nın dikkatini çekmiş. Elon Musk'ın Bitcoin'e yatırım yapıp yapmadığı bilinmiyor. Ayrıca Bitcoin ile ilgili sadece 2014 yılında yaptığı birkaç açıklama var. 2014 yılında bir takipçisinin Elon Musk'a kripto paralarla ilgili sorduğu bir soruya Musk'ın verdiği yanıt da Gupta'yı şüphelendiriyor. Attığı tweete göre Musk, ''Satoshi Nakomoto'unun keşfedildiğini'' düşünüyor.


SpaceX'in eski çalışanından ilginç iddia: Elon Musk Bitcoin'in yaratıcısı olabilir [Güncelleme: Elon Musk iddiayı yalanladı]
 
Sahil Gupta, yaklaşık 20 milyar dolar servete sahip olan Elon Musk'ın paraya pek ihtiyaç duymadığını düşünüyor. Gupta'ya göre Musk'ın para konusundaki bu rahatlığının kaynağı 1 milyon Bitcoin'e sahip olması. Eğer MuskSatoshi Nakomoto ise sadece sahip olduğu Bitcoin'ler sayesinde 10 milyar dolarlık bir mal varlığına sahip olacak ve parayı dert etmeyecek.


Gupta'nın yazısından bir hafta önce Gupta'nın iddiasını destekler nitelikte olabilecek bir iddia daha ortaya atılmıştı. Yine Medium'da yer alan yazıya göre Elon Musk, Bitcoin'i Mars'ta kullanılacak para birimi olarak yarattı. Yazıda Elon Musk'ın 2002 yılında sattığı PayPal ile zaten dijital paralara yönelik ilk devrimi yaptığı ve sonrasında Bitcoin'i oluşturduğu belirtiliyor.

Aksi Görüşler de Mevcut 

Tabi Gupta'nın sunduğu argümanlara karşılık Musk'ın Satoshi Nakomoto olamayacağını destekleyen de pek çok argüman var. Bunlardan ilki Musk'ın Bitcoin hakkındaki olumsuz açıklamaları. 2014 yılında yapılan bir röportajda kendisine Bitcoin sorulduğunda Musk; Bitcoin'i,ilk olarak ''muhtemelen iyi bir şey'' şeklinde değerlendirmesine rağmen Bitcoin'in yasa dışı işlemleri kolaylaştırdığını açıklıyor. Bitcoin'in kurucusu olan bir kişinin Bitcoin hakkında olumsuz bir açıklama yapması beklenilecek bir şey değil.


Gündemden pek düşmeyen ve hayatını kalabalıkların önünde yaşamayı seven Musk'ın yaşam tarzı da onun Satoshi Nakomoto olamayacağını düşündürüyor. Musk'ın, Bitcoin'in kurucusu olduğu sırrını gizli tutması için adeta Batman karakterine hayat veren Bruce Wayne gibi bir gizlilik içinde yaşaması gerekiyor. Sonuç olarak Musk'ın böylesine büyük bir sırrı saklaması beklenmiyor.


Bitcoin'i Yaratacak Vakti Yoktu

Musk'ın, Satoshi olamayacağı yönündeki bir diğer dikkat çekici nokta ise 2008 yılının Musk'ın için son derece kötü bir yıl oluşu. SpaceX ve Tesla'nın yaşadığı zorluklar ve Musk'ın kişisel açıdan mali olarak yaşadığı dertler 2008 yılını Musk için son derece zorlu ve yoğun bir yıl haline getirmişti. Bu zorluklar arasında Musk'ın Bitcoin'i oluşturmak için vakit bulacak durumda olmadığı düşünülüyor.

Tabi tüm bu argümanlar ışığında Musk'ın, Satoshi Nakomoto olduğunu ya da olmadığını söylemek oldukça zor. Yine de Sahil Gupta, Musk'ın Bitcoin'in kurucusu olması ve kurucu rolünü sürdürdüğü bir ihtimalde Bitcoin'in geleceğinin daha umut verici olabileceğine inanıyor. 

Elon Musk İddiayı Yalanladı 

Twitter'daki bir takipçisinin iddiaları kendisi iletmesi üzerine iddialara yanıt veren Elon Musk, ''Bu doğru değil.'' diyerek kendisinin Bitcoin'in kurucusu olmadığını söyledi. Musk ayrıca bir arkadaşının birkaç yıl önce kendisine bir miktar Bitcoin gönderdiğini ancak şu an Bitcoin'lerin nerede olduğunu bilmediğini de ekledi.  
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6459 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Tesla, elon musk ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim