Anlık Bildirim

SpaceX'in patlama sebebi bulundu

Elon Must konuşmasında, SpaceX mühendislernini geçtiğimiz aylarda patlayan Falcon 9'un patlama sebebini bulduklarına inanıyor. Açıklamaya göre gerçekten ilginç ve beklenmeyen bir hata...
CNBC'de konuşan Elon Musk, araştırmacıların Eylül ayında Falcon 9 roketinin patlamasının sebebini  bulduklarına inandığını  ve sorunun gerçekten çok şaşırttığını, hiç ihtimal vermedikleri bir şeyden kaynaklandığını söyledi.

Donmuş oksijen ve sıvı helyum

Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada sorunun ana yakıt tankının içerisindeki üç karbon fiber helyum tanklarından birinden kaynaklanmış olabileceği belirtilmişti. New York Times'ın elde ettiği bilgilere göre sıvı oksijen yakıtı roketin 2. seviyeye geçişi sırasında donmuş ve ardı ardına gelen patlamaları tetiklemiş olduğu belirtiliyor.
Bu konuda pek fazla açıklama yapılmasa da sıvı helyum, geliştirilmiş karbon fiber yapılar(tanklar, gövde elemanları) ve katı oksijenin bir araya gelmesinden kaynaklanıyor şeklinde  yüzeysel bir açıklama yapılmıştı. Elon Musk ise "Oksijen o kadar soğumuş ki katı hale geçmiş." dedi.

 Soğuk, çok soğuk

Oksijenin donma noktası -218.8 Celcius derece ve Falcon 9 roketlerinde düşük hacimde yüksek miktarda saklamak için soğutularak saklanan oksijenin -206 derece civarında olduğu ve karbon fiber tankların içerisindeki sıvı helyumun ise -269 derecede olduğu belirtilmiş. Sıvı helyumun ortamı ve dolayısıyla oksijeni daha da soğutması sonucu oksijenin katı hale geçmesinden kaynaklandığı belirtiliyor ancak firma tarafından resmi ve kesin bir açıklama yok.
NASA ise ISS'e gönderilerini SpaceX'in rakibi Orbital ATK ile göndermeye devam ediyor. Musk ise Aralık ortasında yeni bir Falcon 9 göndermeye hazır olacağını ümit ediyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5322 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
spacex, Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim