Anlık Bildirim

“Tim Cook şirketi sıkıcı hale getirdi”

Sık sık yenilikten uzak kaldığı eleştirileri yapılan Apple’ın eski çalışanları da aynı şeyi düşünüyor. Son açıklamalar şirket içerisinde de yenilikçi ruhun kaybolduğunu gösteriyor.

Bir dönem teknoloji dünyasının en yenilikçi firması olarak kabul edilen Apple, yavaş yavaş bu özelliğini kaybetmeye başladı. Otoriteler tarafından sıkça dile getirilen bu durum şirket içerisinde de tartışma konusu.

Şirket İçerisindeki Hava Kayboldu

Eski bir Apple mühendisinin demeçleri konuyu yeniden gündeme getirdi. Bob Burrough, bir dönem yönetimi altında çalıştığı Tim Cook’u firmayı sıkıcı bir hale getirmekle suçluyor. Firma eski dinamizminden artık uzak ve yeni bir şey ortaya koymuyor.

Steve Jobs döneminde yönetim konsepti aslında ikinci plandaydı. Makamlar sadece isim olarak vardı ve yöneticiler gerekli durumlarda başka konulara müdahalede bulunabiliyordu. Bu bizzat Steve Jobs’un yöntemiydi ve şirket içerisinde çatışmalara da neden olabiliyordu ancak sonuçta ortaya iPad, iPod veya iPhone gibi devrimsel cihazlar çıkıyordu. Yapılan her şey ürünlere çok olumlu etki ediyordu.

Tim Cook yerine geçtiği zaman ise ilk işi ekipler arasındaki bu çatışmayı sonlandırmak oldu. Hatta şirket içerisindeki ilk toplantıda “Bana problem getirmeyin” şeklinde bir ifade kullandığı da belirtiliyor. Yavaş yavaş bölümlerde benim işim değil tavrı oluşmaya başladı ve yenilik geliştirme ruhu da kayboldu. Bu dönemde Scot Forstall gibi ünlü isimlerle de yollar ayrıldı.

Tim Cook Etkisi

Aslında Apple en parlak dönemini Tim Cook altında yaşıyor. Teknoloji dünyasında tedarik zincirini en iyi yöneten kişi olarak bilinen Tim Cook bu nedenle de Steve Jobs’un hep sağ kolu oldu. 2011 yılında şirketi devraldığında yıllık gelir 108 milyar dolar civarındaydı. 2016 yılında ise bu rakam 215 milyar dolar oldu.

Hep daha çok satış yapma düşüncesine odaklanan Apple bu nedenle yenilik geliştirmeyi ikinci plana attı. Kaynaklar Tim Cook’un hiç bir zaman iPad veya iPod gibi yenilikçi bir ürün ortaya koyamadığını belirtiyor. Hatta bu yıl Touch Bar özelliğine kavuşan MacBook Pro ilk kez Consumer Reports dergisinin testlerinden geçemedi.

Pek çok analiz uzmanı Tim Cook yönetimini Steve Ballmer dönemine benzetiyor. Ballmer, Gates’ten şirketi devraldıktan sonra gelirleri yaklaşık üçe katladı. Bununla birlikte yenilikten uzaklaştı ve risk almaktan kaçındı. Bu nedenle de büyük fırsatlar kaçırıldı. Örneğin akıllı telefon pazarında Microsoft büyük bir hayal kırıklığı yaşadığı ve Ballmer de bu konudaki pişmanlığını sık sık dile getiriyor.

Apple’a yakın otoriteler Steve Jobs’un projelerinin on yıl daha şirketi idare edeceğini ve Tim Cook’un bu mirastan beslendiğini düşünüyor. Bu bakımdan önümüzdeki yıllarda da büyük satış rakamlarına imza atacak Apple ürünleri ortaya çıkmaya devam edecek. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
27593 kez okundu.
38 kişi, toplam 38 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, tim cook ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim