Anlık Bildirim

Torba yasa ile startup’lara can suyu

Küçük girişimciler ve startuplar için önemli bir maddi kazanç sistemi olan kitlesel fonlama sistemi resmi olarak mevzuatımıza girmiş oldu. Kitlesel fonlama nedir? Kitlesel Pla

Torba yasa ile startup’lara can suyu Tam Boyutta Gör

Küçük girişimciler için büyük bir öneme sahip olan kitlesel fonlama sistemi 28.11.2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 7061 Sayılı Torba yasa ile mevzuatımıza girmiş oldu. Bu sistem sayesinde finansman eksikliği sebebiyle hayata geçirilemeyen projeler hayata geçirilebilecek.

Kitlesel Fonlama nedir?

Bir projenin veya girişim şirketinin ihtiyaç duyduğu fonu sağlamak amacıyla Sermaye Piyasası Kurul'u tarafından belirlenecek esaslar dâhilinde Sermaye Piyasası Kanunu'nun yatırımcı tazminine ilişkin hükümlerine tabi olmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla halktan para toplanmasıdır. Başka bir ifadeyle, kitle fonlaması bir girişimcinin projesinin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan bütçenin, bir fon oluşturularak birçok kişinin desteğiyle toplanmasıdır.

Kitlesel Fonlama Platformları nelerdir?

Kitlesel Fonlama Platformları Sermaye Piyasası Kurulu'nun izniyle kurulan ve proje sahibinin ve yatırımcının veya destekçinin bir araya getirildiği, projenin sunulmasına ve halktan para toplanmasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren kuruluşlardır. Torba Yasa ile yapılan değişiklikle, Sermaye Piyasası Kanunu'na 35/A maddesi eklenerek kitle fonlama platformları düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre;

Kitle fonlama platformlarının kurulması ve faaliyete başlayabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alması gerekmektedir.

Bu platformların kuruluşuna, ortaklarına, pay devirlerine, çalışanlarına her bir fon sağlayıcısı tarafından yatırılabilecek veya proje sahipleri ile girişim şirketleri tarafından toplanabilecek paranın azami limitine ve faaliyetleri sırasında uymaları gereken diğer ilke ve esaslar ile toplanan fonların ilan edilen amacına uygun olarak kullanıldığının kontrolü ve denetimine ilişkin esaslar Kurul tarafından belirlenecektir.

Kitle fonlama platformları aracılığıyla gerçekleştirilecek olan faaliyetler Kanun'un borsalar, piyasa işleticileri ve teşkilatlanmış diğer pazar yerleri hükümlerine ve aynı Kanun'un yatırım hizmetleri ve faaliyetleri ile yan hizmetlere ilişkin hükümlerine tabi olmayacaktır.

Kitlesel Fonlama Platformlarına ilişkin diğer düzenlemeler nelerdir?

Sermaye Piyasası Kurulundan tarafından faaliyet izni verilmiş olan kitle fonlama platformları aracılığıyla kitle fonlaması faaliyetine katılacak kişiler Sermaye Piyasası Kanununda düzenlenen izah name veya ihraç belgesi hazırlama yükümlülüğünden muaf tutulmuşlardır.

Kitle fonlaması suretiyle para toplayan ortaklıklarınortak sayıları beş yüzü aşsa bile halka arz edilmiş sayılmayacaklardır.

Kurul'dan izin alınmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla halktan para toplandığına veya Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araç işlemleri yaptırıldığına ilişkin bilgi edinilmesi halinde, Kurul'un başvurusu üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ilgili internet sitesine erişimini engelleyecektir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim