Anlık Bildirim

Trump, Amazon'u yeniden hedef tahtasına koydu

Geçtiğimiz hafta Amazon'un az vergi ödediğini ve resmi posta servisini zarara uğrattığını ileri süren Donald Trump, Amazon hakkında yine sert ifadeler kullandı.

Trump, Amazon'u yeniden hedef tahtasına koydu Tam Boyutta Gör
 

ABD Başkanı Donald Trump başkanlık koltuğuna oturmadan önce e-ticaret devi Amazon'u vergi ve dağıtım hizmetleri konusunda suçlamış ve bu durumun değişeceğini belirtmişti. Başkanlık sürecinde de Amazon'u sık sık eleştiren Trump, son olarak geçtiğimiz hafta bu konuya yeniden değinmişti. Amazon'un oldukça az vergi ödediğini düşünen Trump ayrıca hükümete bağlı resmi posta servisi USPS'nin de Amazon yüzünden zarar ettiğini vurgulamıştı. ABD'li yayın organların Trump'ın Amazon'a yönelik yasal adımlar atacağını belirtirken Trump bu hafta yine Amazon'u eleştirdi.


''Eşit şartlar yok'' 

Amazon'a yönelik yine Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Donald Trump bu kez Amazon sayesinde USPS'nin kazanç sağladığını düşünen kişilere de öfke püskürdü. Trump ''Sadece aptallar, para kaybeden posta servisimizin Amazon sayesinde para kazandığını düşünüyor. Bir servet kaybediyorlar ve bu değişecek. Ayrıca vergilerini tam ödeyen perakendecilerimiz ülke genelinde mağazalarını kapatıyor. Eşit şartlar yok.'' ifadelerini kullanırken Amazon ile USPS arasındaki ilişki de sorgulanmaya başlandı. Peki gerçekten Trump'ın dediği gibi USPS, Amazon yüzünden zarar ediyor mu?


İlk olarak UPS'nin ''servet kaybettiği'' iddiasını ele alalım. 2017 yılında USPS'nin 2.7 milyar dolarlık zarar ettiği biliniyor. Bu rakam kurum için oldukça fazla olsa da bir önceki yıl(2016) 5.6 milyar dolar zarar eden USPS'nin zararını azalttığı söylenebilir. Öte yandan Amazon'un USPS ile yaptığı gönderimlerini, USPS ile arasında herhangi bir anlaşma olmamasına rağmen indirimli tarifeler üzerinden gerçekleştirdiği belirtiliyor. Yani e-ticaret devi, USPS ile anlaşmalı olan diğer perakendecilerle aynı ücreti ödeyerek sevkiyatlarını gerçekleştiriyor.


Bazı analistler ise Amazon'un, indirimli tarifeler üzerinden işlem gerçekleştirmesine karşın USPS için iş sağladığını ve kuruma para kazandırdığını belirtiyor. 2017 yılında USPS, bir yıl öncesine göre 589 milyon daha fazla paket teslimatı gerçekleştirdi. Bu teslimatlar ile bir önceki yıla kıyasla yüzde 11.4 daha fazla paket teslim eden kurumun teslimat sayısındaki artış gelirlerine de yansıdı ve 2017 yılında USPS gelirlerini 2.1 milyar dolar arttırmayı başardı. Kurumun başındaki isim olan Megan Brennan da e-ticaret satışlarından memnun. Brennan 2017 yılı faaliyet raporunda, e-ticaret sayesinde USPS'nin çok daha fazla kişiye ürün teslim edebildiğinin altını çizmişti.


Diğer şirketler rekabette zorlanıyor 

Trump'ın finansal iddialarını bir kenara bırakırsak Amazon'un ve diğer e-ticaret şirketlerinin geleneksel perakendecilere karşı rekabette çok ciddi bir üstünlük sağladığını söylemek mümkün. Bu durumun en büyük örnekleri geçtiğimiz aylarda yaşanmış ve oyuncak dünyasının önemli firmalarından Toys 'R' Us ülkedeki 200 mağazasını kapatacağını duyurmuştu. Benzer bir şekilde ünlü aksesuar firması Claire de mağazalarını kapatmış ve iflas koruma başvurusundan bulunmuştu. Bu iki şirketin de müşterilerini Amazon ve diğer e-ticaret şirketlerine kaptırdığı ve rekabet gücünü kaybettiği belirtiliyor.


Amazon'un vergi ödemediği iddiasıyla ilgili olarak ise iki farklı satış tipinden bahsetmekte fayda var. İlk olarak Amazon, platformda satış yapan üçüncü taraf satıcıların yaptığı satışlar için herhangi bir satış vergisi ödemiyor. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl nisan ayından beri şirket, kendi deposundaki herhangi bir ürünü sattığında, satışın gerçekleştiği eyaletteki satış vergilerini düzenli olarak ödüyor. Yani Trump'ın vergi iddiasının da tam anlamıyla gerçeği yansıttığı söylenemez.


Bir haftada 90 milyar dolar değer kaybı

Geçmiş dönemlere kıyasla bu kez çok daha şiddetli bir şekilde Amazon'un üstüne giden Trump'ın yasal yolları kullanarak iddia ettiği ''değişimi'' başlatıp başlatmayacağı bilinmiyor ancak bu süreçten Amazon'un ciddi zarar ettiği kesin. Trump'ın Amazon'la ilgili açıklamalarda bulunduğu 27 Mart tarihinden bu yana Amazon hisseleri yüzde 13 civarında değer kaybetti. Hisse değerindeki bu düşüş bir haftalık süre içinde şirketin yaklaşık 90 milyar dolar değer kaybetmesine neden oldu. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2931 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amazon, trump ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim