Anlık Bildirim

Trump yönetimi Çinli telekomünikasyon devinin ABD'ye girmesini engelliyor

900 milyonu aşan kullanıcısıyla dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketi olan China Mobile'ın ABD pazarına girmesi, Trump yönetimi tarafından engellenebilir.
Geçtiğimiz aylarda ilk kez gün yüzüne çıkan ABD ile Çin yönetimi arasındaki ticaret savaşı teknoloji dünyasına da sıçramış durumda. İki ülke arasındaki tansiyonun yükselmesinin ardından Çin'in önde gelen şirketlerinden ZTE'nin ABD'deki operasyonlarını durdurulmuştu. Daha sonra bir miktar para ödemek ve yönetim kadrosunu değiştirmek şartıyla ABD'de faaliyet yürütmesine izin verilen ZTE halen yasağın kaldırılmasını bekliyor. Trump yönetiminin şimdiki hedefi ise dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketi China Mobile.

''Ulusal güvenlik riski taşıyor'' 

Dünya genelinde 900 milyonun üstünde kullanıcıya hizmet sunan China Mobile 2011 yılında Federal İletişim Kurulu'na ABD pazarında faaliyet göstermek için başvuruda bulunmuştu. ABD Ticaret Bakanlığı dün Federal İletişim Kurulu'na bu başvuruyu reddetmesi gerektiğini bildirdi. Ticaret Bakanlığı'na göre China Mobile’ın ABD’deki telekomünikasyon pazarında hizmet sunması ulusal güvenlik riskleri taşıyor ve bu risklerin meydana gelmemesi için şirketin başvurusu bir an önce reddedilmeli. 
Hong Kong'a kayıtlı olan ve yine Hong Kong borsasında işlem gören China Mobile'ın başvuru belgesindeki açıklamalara göre şirket aslında doğrudan ABD pazarında hizmet sunmayı planlamıyor. Şirketin asıl istediği şey ABD ile diğer ülkeler arasındaki uluslararası ses trafiğini yönetmek. Reuters verilerine göre şirketin yüzde 73'ü doğrudan Çin hükümetinin kontrolü altında. Bu veriler ışığında Trump yönetiminin aslında 7 yıl önceki başvuruyu şu an reddederek Çin hükümetine bir mesaj verebileceği iddia ediliyor.

50 milyar dolarlık ek vergi  

Tabi bu örtülü mesaj iddialarının yanında iki ülke arasında yasal olarak atılmış adımlar da mevcut. ABD Ticaret Temsilciliği, Çinli şirketlerin ABD'li şirketlere ait teknolojileri kullandığı gerekçesiyle 1100 farklı ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu. Bu vergi uygulamasının bir kısmı(800 ürünü kapsayan kısmı) 6 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek. 300 ürünlük kısmın ise önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Böylece Çin'den gelen ürünlerin toplamda 50 milyar dolar civarında ek ücret ödemesi gerekecek. ABD'nin bu hamlesine misilleme yapacağını açıklayan Çin hükümeti ise otomotiv, hava araçları ve soya fasulyesi gibi 106 ABD menşeli ürüne ek gümrük vergisi getirileceğini açıklamıştı. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim