Anlık Bildirim

Türk Dil Kurumu: Kesme işaretinin kullanımını ilkokul çocukları dahi biliyor

Basında çıkan “Türk Dil Kurumu, kurum ve kuruluş isimlerinde tırnak işaretinin kullanımını kaldırdı.” haberlerine cevap veren TDK, konuyla ilgili sert bir açıklama yayınladı.
Türk Dil Kurumu: Kesme işaretinin kullanımını ilkokul çocukları dahi biliyor
 
Geride bıraktığımız 27 Eylül tarihinde bazı web sitelerinde yer alan "Türk Dil Kurumu yaptığı yeni değişiklikle kurum ve kuruluş isimlerinde tırnak işaretinin kullanımını kaldırdı." haberlerinin gerçeği yansıtmadığını duyuran TDK, resmi web sitesi üzerinden açıklama paylaştı.
İlgili kuralın 1985 yılında Türk Dil Kurumu yayını olarak yayımlanan -Prof. Dr. Hasan Eren’in hazırlamış olduğu- İmlâ Kılavuzu’nun "Kesme İşareti" bölümünde "Kurum ve kuruluş adlarına getirilen ekler çoklukla kesme işaretiyle ayrılmaz." maddesiyle belirlendiğine dikkat çeken yetkililer, düzenlemenin 31 yıl öncesine dayandığını dile getiriyorlar.

TDK: İlkokul çocukları bile bilmektedir

1996'da yayınlanan İmlâ Kılavuzu’nda ise "çoğunlukla" kelimesinin çıkarılarak "Ancak kurum ve kuruluş adlarından sonra kesme işareti kullanılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan…" şeklinde daha net ifadelere yer verildiği, 2004 yılında yayımlanan İlköğretim Okulları İçin İmlâ Kılavuzu’nda da "Kurum, kuruluş, kurul adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz." kuralının bulunduğu ifade ediliyor.
Açıklamada yapılan haberleri sert bir dille eleştiren Türk Dil Kurumu, kurum ve kuruluş adlarına gelen eklerin kesme işaretiyle ayrılmayacağını ilkokul çocuklarının dahi bildiğini söyleyerek tepki gösterdi ve ilgili kurallar için web sitesindeki "Yazım Kuralları" bölümüne göz atılmasını tavsiye etti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7180 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
tdk, türk dil kurumu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim