Anlık Bildirim

USB 3.2 standardı tamamlandı

Veri transfer hızlarını 20Gbps seviyesine taşıyacak olan USB 3.2 standardının spesifikasyonları yetkili kuruluş tarafından tamamlandı. Artık piyasaya çıkmaya hazır.

Teknoloji dünyasındaki en önemli fiziksel iletişim bağlantılarından birisi olan USB yıllardır kendisini geliştiriyor ve büyük aşamalar kaydetmiş durumda. USB ekosisteminde hızları ikiye katlayacak olan USB 3.2 standardı tamamlandı ve örneklemeye açıldı.

USB 3.2 veya USB 3.0 Gen 3 olarak adlandırılacak olan yeni teknoloji önceki standardın üzerine daha hızlı ve daha verimli veri transferini koyuyor. Yeni bir standart olsa da kısmi olarak önceki kablolarla çalışabilecek.

İki kat

Standartları belirleyen USB Uygulayıcı Forumu’nun yaptığı açıklamaya göre USB 3.2 standardı USB 3.1 standardını ikiye katlayarak veri transfer hızlarını 20Gbps seviyesine çıkarıyor. Böylece elektronik cihazlarda çok daha hızlı ve çok daha kısa süren veri aktarımlarına şahit olacağız.

Bu noktada bir ayrıntıya dikkat çekmek gerek. 20Gbps yani 2500MB/s veri transfer hızları eğer sisteminiz iki hatlı aktarımı destekliyorsa mümkün oluyor. Zira tek hattan 10Gbps ile toplamda 20Gbps hıza ulaşılıyor.

Yani ileten, alan ve kablonuz çift hatlı aktarıma uygun olmalı. Aksi takdirde en fazla 10Gbps hıza ulaşabiliyorsunuz. Hali hazırda 10 Gbps SuperSpeed USB sertifikası almış USB Tip-C kabloların çift hatlı olarak çalıştığı ifade ediliyor. Yani ileride USB 3.2 destekli cihazlarınız olduğunda bu kabloyu kullanabilirsiniz.

Bunun haricinde USB 3.2 standardının önceki versiyon ile çok benzer olduğu ifade ediliyor. Yani yine 100W değerine kadar harici cihazları şarj edebilmek mümkün. Ayrıca herhangi bir yeni bağlantı girişi tasarımı mevcut değil. USB Tip-A ve USB Tip-C ile yola devam ediliyor. 

Diğer taraftan yeni standardın kullanıma sunulması da epey bir zaman alacak. Forum, 12-18 ay sonra ilk ürünlerin piyasaya çıkacağını belirtiyor. Bu da en iyi ihtimalle 2019 yılına yaklaştığımız veya girdiğimiz zaman olacak. Muhtemelen CES 2019 fuarında ilk ürünler sergilenecektir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim