Anlık Bildirim

Vulkan arayüzü son hazırlıklarını yapıyor

Mobil ve masaüstü cihazlar için ortak bir grafik API'si sunma amacıyla Khronos grubu tarafından geliştirilen Vulkan arayüzü, artık son hazırlıklarını yapıyor.

Khronos grubunun gelecek vadeden programlama arayüzü Vulkan, gelecek yıl başlarında kullanıma sunulacak ve hazırlıklar son aşamaya gelmiş durumda. Google başta olmak üzere pek çok teknoloji devi, en iyisinin ortaya çıkabilmesi için büyük çaba gösteriyor. 

Vulkan, OpenGL ES'in gerekliliğini ortadan kaldırarak mobil cihazlar ve bilgisayarlar için ortak bir API sunma amacını taşıyor. Teknoloji Windows, Linux, Android platformlarına destek verdiği için diğer teknolojilerden önemli bir avantaj elde ediyor. 

Vulkan'ın avantajı geliştiricilerin grafik birimine doğrudan ulaşabilmesi. Böylece örneğin bir oyun grafik biriminin çekirdeklerine ve belleğine manuel olarak yönetebiliyor. Böylece donanım seviyesinde grafik optimizasyonu sağlanırken, ayrıca grafikler işlenirken işlemciye çok fazla yük binmiyor ve sistemi de yormuyor. 

Vulkan API'si için hali hazırda ayrıntıların tamamlandığı ve son rötuşların yapıldığı belirtiliyor. Geliştiricilerin kullanımına sunulacak yazılım geliştirme araçları da hemen hemen bitmiş durumda. Ayrıntıların tamamen bitirilmesi ile birlikte bu araçlar da hazır olacak. Araçların Windows, Linux ve Android platformu için sunulacağı belirtiliyor. 

DirectX 12'nin açık kaynak rakibi olarak görülen Vulkan API'sinin mobil tarafta önü açık. Vulkan desteğini mobil platforma getirebilmek için Qualcomm, ARM, Imagination Technologies yoğun bir çalışma içerisinde. Normalde OpenGL ES 3.1 destekleyen tüm grafik birimleri Vulkan API'si ile de uyumlu olacak. Google da en erken Android O sürümünde Vulkan API'sini kullanmayı planlıyor. Apple'ın Metal API'sine rakip olacak Vulkan API'sine Android tarafının oldukça ihtiyacı vardı.

Masaüstü tarafta ise yavaş bir benimsenme olacağı öngörülüyor. DirectX 12 API'sinin bir süredir kullanımda olması avantajı bu tarafa veriyor. Bu bakımdan Vulkan'ın ilk etapta önemli geliştiricilerden destek alması gerekecek. Steam makinelerinin Vulkan API'sini benimsemede etkisi olacağı tahmin ediliyor zira Valve, DirectX 12'nin kendileri için pek bir anlam ifade etmediğini belirtmişti. Cloud Imperium Games ekibi de Vulkan'ı tercih edeceğini açıklamıştı. Bu açıklamamlar API'nin biraz daha dikkat çekmesini sağlayacaktır.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim