Android işletim sistemi ile yaklaşık 350 milyon cihazda hakimiyeti bulunan Google, bununla birlikte istisnalar hariç hiçbirini kendi üzerinden satışa sunmadı. Nexus One ile yaşanan perakende başarısızlığı sonrasında operatörler ve perakendeciler tarafından Android cihazların satışına devam edildi.
Wall Street Journal gazetesinin haberine göre satış yapan kanalların işletim sistemine kendi uygulamalarını kurması ve kilit uygulamalarda değişiklikler yapması Google'ın pek hoşuna gitmiyor. Bu da firmayı kendi sitesi üzerinden satış yapma konusunda hırslandırıyor.
Google ilk kez geçen ay Galaxy Nexus modelini Play mağazası üzerinden SIM kilitsiz satmaya başlamıştı. Bu girişim planın ilk aşaması.
Daha önce referans bir cihaz tanıtarak sonrasında işletim sistemi kodlarını üreticilere dağıtan Google, yeni cihazında erken sürüm kodlarını tanıtımdan önce üreticilere göndermeyi planlıyor.
İlginizi Çekebilir

Ayrıca tek bir cihaz lansmanı yerine 5 farklı Android 5.0 cihazı tanıtılacak ve bunlar Play mağazası üzerinden doğrudan müşteriye ulaşacak. Hepsinin de Nexus türevi isimler alabileceği belirtiliyor.
Konuya yakın kaynaklar, tek cihazlı lansmanların diğer üreticiler üzerinde hayal kırıklığı yarattığını ifade ediyor. Zaten Motorola hamlesi ile iyice tedirgin olan firmaların Tizen ve B2G gibi alternatif işletim sistemlerine yönelebileceği öngörülüyor.
Google, Play mağazası ile ABD, Avrupa ve Asya'da dağıtım kanalları oluşturmayı planlıyor. Android 5.0 lansmanı sonrası piyasaya çıkacak tablet ve akıllı telefonlar da bu kanallar üzerinden, ayrıca da bazı perakendeciler üzerinden müşteriye sunulacak.
Ancak özellikle ABD'de müşterinin ürünü deneyerek alma alışkanlığı ve operatörlerin aylık avantajlı ödemelerle modelleri sunuyor olması Google'ın planı önündeki engellerden sadece birkaçı. Buna Nexus One satışındaki teknik destek ve dağıtımdaki aksaklıkları da eklemek gerekiyor. Kontratsız satılan bir model kontratlı satılan bir modelin neredeyse iki katı ve buna operatör tarifesi dahil değil. Bu da müşteriyi korkutmaya yetiyor.
Ayrıca operatörlerin sattıkları Android cihazlara geç güncelleme göndermesi ve güncelleme içinde bazı reklamvari uygulamaların ön yüklü olarak sunulması da Google'ı teşvik eden diğer bir faktör. Bu şekilde güncellemelerin birkaç ay daha erkene alınması mümkün olabilir.
Google doğrudan satışlarla yüzde 10-15 arasında işletim karını artırmayı da bekliyor.
Google'ın üretici ortakları Motorola, ASUS, Sony, HTC, Samsung, ZTE, Huawei gibi devler. Yılın ikinci yarısında beklenen Android 5.0 lansmanında bu firmalardan birkaçının ürününü görmek mümkün olabilir.
Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:



gun
1 saat önce
Ben bu teknolojinin gelişmesini istiyorum zira çok mantıklı. Sadece 10 km değil 15km'den fırlatsınlar sonra 20 km niye olmasın ?
örneğin samsungdan bir modeli beğendin. istersen işletim sistemi kurulu olarak istersen boş olarak satın alsan.
google playden android sürümünü satın alsan.
sonra kurulumu kendin yapıp sd kart veya usb ile bilgisayardan üretici sitesinden veya google playden driverları indirip kursan çok güzel olurdu.
driver standart. andoid 5 te çıksa 6 da çıksa yükle driver kur. bitti. :)
google dalvikden kaynaklanan hiz kayiplarina onlemlerini alali cok oluyor. siz eski yerlerde takilmisiniz. her seyden once android ana sistem kodlari virtual machine uzerinden degil, makina kodu uzerinden calisiyor. buna tarayicisida dahil. sadece uygulamalar dalvik uzerinden calisiyorlar ki, buda uyumlulugu artirmak icin yapilan bir sey. bununda meyvasini topluyorlar. android in bu kadar basarili olmasi cok farkli cihaz secenegi ile gelmesinden ve genis uygulama arsivinden kaynaklaniyor. hizli ve stabil olmasina ragmen windows phone un %1 lerde cakilip kalmasida bu ikisini henuz sagliyamadigi icin.
ayrica uygulamalar dalvik den calisiyor olsalar bile aslinda onlarda makina kodu kullaniyorlar. android 2.1 den itibaren kullanilmaya baslanan jit - just in time compiler ile bytecode daki uygulama bir kere acildikdan sonra makina koduna cevrilerek dalvik cache de saklaniyorlar. bu sayede ayni uygulamalrin sonraki kullanimlari daha hizli calistirilabiliyor.
androiddeki takilmalar yavaslamalar tamamen optimize edilmemis arayuz ve uygulamalardan kaynaklanmakda. yani programcilarla ureticilerin ozensiz calismalarinin sonucu. yoksa iyi optimize edilmis bir arayuzde son derece akici calismakda.
bir apple düsmanı olmama ragmen adamları bu konuda takdir ediyorum. kim ne derse desin sistem kaynaklarını en verimli kullanan işletim sistemi ios ama ios benden uzak dursun. stabilitesi dısında hiçbir artısı yok. androidimi yani özgürlügümü kimse elimden alamaz.