Anlık Bildirim

AMD Ryzen işlemcilerdeki çiplet tasarımının mali avantajlarını açıkladı

AMD’nin 3. nesil Ryzen işlemcilerinin fiayt avantajının arkasındaki tasarım anlayışı rapora göre firmaya oldukça büyük bir avantaj sağlamış.

AMD Ryzen işlemcilerdeki çiplet tasarımının mali avantajlarını açıkladı Tam Boyutta Gör

Ryzen işlemcileriyle yüksek performans ve alınabilir fiyatları bir arada buluşturan AMD’nin bu denli iddialı olabilmesinin altında yatan nedenlerden en önemlisi de çiplet tasarımı. Firma düzenlediği konferansta önemli veriler paylaştı.

AMD'nin kaslı ve uygun fiyatlı işlemcilerinin sırrı

ISSCC 2020 konferansında sunulan slaytlara göre monolitik yonga tasarımında 64 çekirdekli 7 nm işlemci üretmek çok meşakkatli. Dahası AMD 64 çekirdeğe kadar ölçeklenen 3. nesil Ryzen Threadripper işlemci ailesinde çoklu küme tasarımına geçerek maliyetleri yarıya indirmeyi başarmış. Ayrıca IO kontrolünden sorumlu yongada 14 nm sürecinin tercih edilmesi de bütçe optimizasyonu sağlamış.

AMD Ryzen işlemcilerdeki çiplet tasarımının mali avantajlarını açıkladı Tam Boyutta Gör

Diğer taraftan son kullanıcıya yönelik 16 çekirdekli Ryzen işlemcilerde monolitik tasarımın mevcut dizayna göre 2 kattan fazla maliyeti olduğu belirtilmiş. 8 çekirdekli Ryzen 7 ailesinde ise kullanılan küme sayısı IO birimi dahil 2’ye düştüğü için tasarruf oranı oldukça düşük olsa da yine de bir kazanımdan söz ediliyor.

AMD Ryzen işlemcilerdeki çiplet tasarımının mali avantajlarını açıkladı Tam Boyutta Gör

Bütün bu maliyet avantajları AMD’ye daha iddialı fiyatlardan yüksek çekirdek sayısına sahip etkileyici işlemciler sunmayı sağlıyor ve sağlamaya da devam edeceğe benziyor. Ayrıca slaytlara göre AMD bu denli düşük fiyatlarla kullanıcıların karşısına çıkarken perakendecilere de büyük kar marjları bırakabilmiş. Anlayacağınız çoklu küme tasarımı hem kullanıcının hem AMD’nin hem de satıcıların yüzünü güldürmüş.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim