Anlık Bildirim

Araştırmaya göre yüksek deniz seviyeleri daha yaygın hale gelecek

Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekibin yaptığı yeni bir araştırmaya göre küresel ısınma sebebiyle dünya çapındaki yüksek deniz seviyeleri daha yaygın hale gelecek.

Nature Climate Change’de dün yayınlanan ve uluslararası bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre 2100’e kadar, kıyı şeritlerinde incelenen 7.283 bölgenin yarısında yüksek deniz seviyeleri 100 kat daha sık olacak.

Araştırma: Yüksek deniz seviyeleri daha yaygın hale gelecek Tam Boyutta Gör

Melbourne Üniversitesi’nden ve araştırmanın ortak yazarlarından olan Ebru Kirezci araştırma ile ilgili yaptığı açıklamalarda, yüksek deniz seviyelerinin Güney Yarım Küre, subtropik, Akdeniz, Kuzey Amerika’nın pasifik kıyısı gibi alanlarda yaygınlaşacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

ODTÜ’den mezun olan ve şu an Melbourne Üniversitesi’nde okyanus mühendisliği araştırmacılığı yapan Ebru Kirezci araştırma ile ilgili şunları da açıklamalarına ekledi: “Bu çalışmadan çıkarabileceğimiz şey, Avusturalya’nın doğu, güney ve güneybatı kıyılarının çoğunun 2100’e kadar yüksek deniz seviyelerinden etkileneceğidir.”

“Ayrıca, aşırı deniz seviyelerinin sıklığı, küresel sıcaklık 1,5 santigrat derece artsa bile artabilecek. Bu da beklediğimiz şeylerin 2100’den önce de gerçekleşebileceğini gösteriyor.”

Araştırma: Yüksek deniz seviyeleri daha yaygın hale gelecek Tam Boyutta Gör

Daha detaylı araştırmalar gerekiyor

Araştırmacılar, deniz seviyelerinde yaşanması beklenen değişikliklerin farklı ülkelerdeki toplumları nasıl etkileyeceğini anlamak için daha ayrıntılı çalışmalar yapılması çağrısında bulundu.

Ek olarak bilim insanları, hükümetlerin bu tarz çalışmaları dikkate almasını istedi ve kıyıları korumak için gerekli önlemlerin şimdidenalınmaya başlanması gerektiğini belirten açıklamalarda bulundu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim