Anlık Bildirim

Arjantin'de 100.000 yıllık vampir yarasa kalıntıları bulundu

Bilim insanları, Arjantin’de bir mağarada bulunan kalıntıların soyu tükenmiş ve 100.000 yıl önce yaşamış olan bir dev vampir yarasa türüne ait olduğunu açıkladı.

Ameghiniana isimi akademik dergide yayınlanan bir araştırmada Arjantin’de bir mağarada desmodus draculae isimli bir yarasa türünün çene kemiklerinin bulunduğu açıklandı. Araştırmacılara göre keşif, bu şaşırtıcı hayvanların tarihi hakkında bilgi edinilmesine ve neden yok olduklarına dair ipuçları sağlayabilir.

Arjantin'de 100.000 yıllık vampir yarasa kalıntıları bulundu Tam Boyutta Gör

Yarasalar oldukça çeşitli hayvanlardır. 50 milyon yıl önce ortaya çıktığı düşünülen bu hayvanlar bilinen tüm memeli türlerinin yaklaşık olarak yüzde 20’sini oluştururlar. Bu sebeple de fosil kayıtlarının yarasalarla olduğunu ve bu tarz keşiflerin onların evrimsel tarihlerini ve çeşitlilik haritalarını çıkarmada önemli veriler sağlayabileceğini söyleyebiliriz.

Arjantin’deki Miramar Doğa Bilimleri Müzesi Paleontoloji Laboratuvarı’ndaki araştırmacı Mariano Magnussen vampir yarasalar hakkında, “Onlar Kont Drakula efsanelerinde geçen tek merak uyandırıcı yarasa ailesidir. Ancak gerçek hayatta onlar, hayvanların kanıyla birkaç dakika boyunca rahatsızlık vermeden beslenen barışçıl hayvanlardır. Tek kötü yanları enfekte olduklarında kuduz veya başka hastalıkları bulaştırabilmeleridir” ifadelerini kullandı.

Bilinen en büyük vampir yarasa

Araştırmacılar, 1400 yarasa türünden sadece üçünün vampir yarasa (sadece diğer canlıların kanıyla yaşayabilen) olduğunu belirtiyor. Sadece Güney Amerika’da bulunan bu üç türün birbiriyle yakından ilişkili olduğu ve hepsinin ortak bir atadan oluştuğunu ifade ediyor. Araştırmacılara göre elde edilen fosiller, günümüz türlerinin nasıl hayatta kalabildiğinin anlaşılabilmesine yardımcı olabilir.

 

Arjantin'de 100.000 yıllık vampir yarasa kalıntıları bulundu Tam Boyutta Gör

 

Bilinen en büyük vampir yarasa olan desmodus draculae ilk kez 1988 yılında tanımlanmıştı. Bu yarasaların ona en yakın büyüklükteki yarasadan %30 daha büyük olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar çene kemiğinin bulunduğu mağaranın yarasanın yaşadığı dönemde bir yuva olarak kullanıldığını düşünüyor. Ayrıca, bu dev yarasaların kemirgenler ve geyiklerle beslendiğinin düşünüldüğü; ancak daha büyük hayvanlarla da beslenmiş olabileceği de açıklamalar arasında yer alıyor.

Son olarak, bulunan fosilin bölgenin eski iklimi hakkında yeni bilgiler ortaya koyabileceği söyleniyor. Araştırmacılar, bölgedeki iklimin 100.000 yıl önce bugünkünden çok daha farklı olduğunu, bu yüzden değişen iklim ve av bulamaması sebebiyle vampir yarasa türünün neslinin tükendiğini düşünüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim