Anlık Bildirim

NASA’dan bilim insanları: Mars’ın yüzeyinin altında yaşam olabilir

Yapılan yeni bir araştırmada NASA’dan bilim insanları, Mars’ın yer altının radyasyondan kaynaklanan kimyasal aktivitelerden dolayı mikrobiyal yaşam ekosistemi barındırabileceğini belirtti.

Astrobiology dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre Mars’ın yüzeyi yaşanılmaz olarak görülse de yüzeyin altındaki ortam, Dünya’daki yeraltı mikroplarının yaşamasını destekleyen koşullara benzer bir duruma sahip olabilir.

Bilim insanları: Mars’ın yüzeyinin altında  yaşam olabilir Tam Boyutta Gör

Araştırmanın baş yazarı ve NASA Jet Propulsion Laboratuvarı gezegen bilimcisi Jesse Tarnas, Scientific American’a verdiği bir demeçte, “Mars’ta yaşam olma ihtimaline sahip en iyi ortam yer altıdır” ifadelerini kullandı.

Bilim insanları, yer altındaki radyoaktif bileşiklerin, hidrojen ve sülfat gibi yaşamı oluşturabilecek olan bileşikleri üretmek için su moleküllerini parçalamasının Dünya ile paralellik gösterdiğini ortaya çıkardı.

Bilim insanları: Mars’ın yüzeyinin altında  yaşam olabilir Tam Boyutta Gör

Mars, tarihin bir kısmında yaşama sahip olmuş olabilir

Uzmanlar, bu olayın Dünya’daki yeraltı mikroplarını milyonlarca yıldır beslediğini, Mars’tan gelen verilere göre de aynı olayın Kızıl Gezegen’de de olabileceğini düşündüklerini ifade etti. Gezegende şu an radyoaktivite ile beslenen mikroplar olmasa bile tarihin bir kısmında olmuş olabileceğinden şüpheleniliyor.

Araştırmacılara göre tahminlerinin gerçek olma ihtimalinin güçlenmesi için Mars’ın yeraltı suyunun olduğunun kanıtlanması gerekiyor. Eğer yüzeyin çatlaklarında ve gözeneklerinde su varsa mikropların yaşamış olma teorisi desteklenebilir. Rutgers Üniversitesi’nden Lujendra Ojha bunu büyük bir “eğer” olarak nitelendiriyor.

Ojha da Scientific American’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Yeraltı suyunun olduğu yerde yaşam olma ihtimali vardır.”

Bilim insanları: Mars’ın yüzeyinin altında  yaşam olabilir Tam Boyutta Gör

Bu merak uyandıran yeni araştırma her ne kadar spekülatif olsa da NASA ve diğer uzay ajanslarına Kızıl Gezegen’de yapılan yaşam arayışında nerelere bakmaları gerektiğine dair yeni fikirler sağlayabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6711 kez okundu.
12 kişi, toplam 13 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, Mars ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim