Anlık Bildirim

Çin, hipersonik planörlü balistik füzeyi test etti

ABD istihbaratının The Diplomat dergisine yaptığı açıklamaya göre Çin, 12.000 km/s hızının üstünde hareket edebilen balistik füzeyi hipersonik planörle donatarak geçtiğimiz ay iki kez test etti.

Çin, hipersonik planörlü balistik füzeyi test etti Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz ay Çin'in, 2012 yılında inşasına başladığı rüzgar tüneline ait ilk görüntüler basınla paylaşılmıştı. Hipersonik hava araçları ve füzelerin geliştirilmesi için kullanılacağı belirtilen tünel henüz tamamlanmamıştı ancak bu tünel ile Çin'in, ses hızının üstünde bir hızda hareket edebilen hava araçlarına yönelik ilgisi açığa çıkmıştı. ABD istihbaratının The Diplomat dergisine verdiği demeçe göre ise Çin, 12.360 km/s hızına ulaşabilen hipersonik planörleri test etmeye başladı bile.


The Diplomat'ta yer alan açıklamalara göre Çin, DF-17 isimli yeni balistik füzesini kasım ayında hipersonik planörle donatarak iki kez test etti. Operasyonel olarak kullanılmak üzere tasarlanan ilk hipersonik planör testi olarak kayıtlara geçen testlerden ilki 1 Kasım ikincisi ise 15 Kasım tarihinde gerçekleşti. İstihbarat uzmanları, testlerde hipersonik planörü taşıyan DF-17'nin 11 dakika içinde 1400 kilometre yol aldığını ifade ederken balistik füzenin geliştirilme sürecini tamamlamasının ardından aynı sürede 2500 kilometrelik mesafeyi aşabileceğini düşünüyor.


Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden yola çıkan balistik füzeler hareket esnasında hipersonik planör ile hızlandırılırken testin ilerleyen safhalarında hipersonik planör füzeden ayrıldı ve 60 kilometre yükselikte uçuşunu sürdürdü. Bu uçuş esnasında planörün ulaştığı hız belirtilmezken DF-17 balistik füzenin hem nükleer başlıkları hem de hipersonik planörleri taşıyabilen ve bu haliyle silah teknolojisini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olan bir füze olduğu vurgulanıyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim