Anlık Bildirim

Maymuna kafa nakli yapıldı

Tartışmalı İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero, bir maymun üzerinde başarıyla kafa nakli yaptığını, önümüzdeki iki yıl içersinde insanlar için de bunu gerçekleştirmeye hazır olduğunu söyledi.
Tıp tarihindeki ilk insan kafa naklini gerçekleştirmek üzere olduğunu iddia eden bilim adamı, prosedürleri maymun üzerinde başarıyla gerçekleştirdiğini söylüyor.

Aykırı beyin cerrahı Sergio Canavero, New Scientist'e yaptığı açıklamada maymun ve insan kadavraları üzerinde yapılan deneylerle işlemleri test ettiğini ifade etti. Dr. Canavero bu başarının insanlar üzerinde kafa nakli planının hayata geçirilebileceğini kanıtladığını söylüyor. Deneyimli cerrah, 2017 yılında hayata geçirilmesi hedeflenen kafa nakli operasyonunun tamamiyle felçli hastaların tedavisinde kullanılabileceğini düşünüyor.

İmkansız olarak görmeyin!


Canavero, bu alanda ilerlemek için ellerinde yeterli miktarda veri olduğunu ifade ederken, insanların "kafa nakli"nin imkansız olduğunu düşünmesini bırakmaları gerektiğini belirterek ekliyor "Bu kesinlikle mümkün ve bunun için çalışıyoruz".

Çalışmanın arkasındaki ekip kafa nakli yapılan maymunun görüntülerinin yanı sıra omuriliği kopmuş ve tekrardan kaynamış bir farenin bacaklarını hareket ettirebildiği ve yürüdüğünü gösteren videolar yayınlayarak bu alanda kaydedilen ilerlemeyi ortaya koydu.

İnsan kafası nakli için kilit nokta omuriliğin başarılı bir şekilde kaynaştırılabilmesi. Bilim adamları omuriliğin titiz bir şekilde kesildikten sonra, hücre zarlarını korumak için kullanılan ve bağlantıları kurtarmaya yardımcı olabilecek polietilen glikol (PEG) kullanarak bunu yapmanın mümkün olduğunu iddia ediyorlar.

Maymun kafa nakli Çin'de Harbin Tıp Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Canavero, işlemlerin herhangi bir nörolojik hasar meydana gelmeden başarılı bir şekilde uygulandığını ve maymunun etik nedenlerden dolayı 20 saat sonra öldürüldüğünü söyledi.

Zuckerberg'den para isteyecek!


Dr. Canavero çalışmaların ilerleyebilmesi için büyük miktarda para gerektiğini, cerrahlar ve bilim adamlarından oluşan ekibi finanse etmeye yardımcı olması için başta Mark Zuckerberg olmak üzere milyarderlere başvuracağını belirtti.

Öte yandan bilim adamları kafa nakli operasyonunun detaylarını incelemelerine izin vermeyen sıradışı cerrahı eleştirmeye devam ediyor. Buna karşın Dr. Canavero, çalışmanın ayrıntılarını önümüzdeki aylarda dergilerde yayınlayacağını belirtiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
13320 kez okundu.
60 kişi, toplam 63 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim, beyin ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim