Anlık Bildirim

Yurtdışı alışverişte KDV taslağı hazır: AppStore ve PlayStore da etkilenecek!

Maliye Bakanlığı’nın yaklaşık altı aydır üzerinde çalıştığı ve yurt dışı alışverişlerine getirmeyi planladığı KDV zorunluluğu ile ilgili çalışmada ilk taslak tamamlandı. İşte detaylar:

Yurtdışı alışverişte KDV taslağı hazır: AppStore ve PlayStore da etkilenecek! Tam Boyutta Gör

Yurt dışında faaliyet gösteren yabancı şirketlerin özellikle de dijital içerikler üzerinden para kazanılan mecraların vergi ödemesi sorunsalı sadece ülkemizde değil küresel ölçekte de birçok ülkede çok konuşulan bir konu. Ülkemizdeki yasal durumlara göre satış ülkemiz sınırları içindeki kullanıcılara gerçekleştiği için hukuki olarak vergi ödeme zorunluluğu söz konusu.


Her ne kadar işin hukuki boyutu böylesi bir durumu ifade etse de işin somut olarak vergilendirilmesi, bu verginin alınması ciddi bir sorun. Yabancı ülkelerde de bu soruna tam bir çare bulunabilmiş değil. Maliye Bakanlığı’nın bilindiği kadarıyla yaz aylarından bu yana bu konu üzerinde çalışmaları sürüyordu. Yeni gelişmeler ise bu noktadaki taslağın tamamlandığına işaret ediyor.

Yurtdışı alışverişte KDV taslağı hazır: AppStore ve PlayStore da etkilenecek! Tam Boyutta Gör

AppStore ve Google Play Store İçeriklerine KDV

Sızan ilk bilgilere ve bakanın daha önceki açıklamalarına göre Türkiye’deki vatandaşlara uygulama, oyun, müzik, kitap, alan adı gibi içerikleri dijital olarak satan mağazalar maliyenin göz hapsine aldığı öncelikli alan olmuş. Tebliğ taslağına göre bankalar, kartlar ile yapılan bu odaktaki hareketleri maliyeye bildirmekle yükümlü olacak.


Tüm şirketlere resen vergi tahsisi işlemi yapılacak ve kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren vergi ödemesi zorunlu hale gelecek. Maliye de ülkemizdeki diğer ticari şirketlere uygulandığı gibi Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre vergiyi tahsil etme yoluna gidecek.


Ödemeye aracılık eden bankalar, üç ayda bir maliyeye bu konuda bilgi verecek. Maliye de bu bilgiyi esas alarak işlem yapacak. Ödemeyen şirketler de cezai yaptırım ile karşı karşıya gelecek. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk de tebliğ taslağın yurtdışında faaliyet gösterip Türkiye’deki kişilere satışı gerçekleştirilen hizmetleri kapsadığını ifade etmiş.


AppStore, Google Play Store veya diğer dijital mağazalara gelecek herhangi bir yaptırım veya ceza, vergi adaletsizliğini ortadan kaldıracak belki ancak bu şirketlerin sattıkları uygulamaların fiyatlarında da muhtemelen yukarı yönlü bir hareketliliğe neden olacaktır. Cezanın tazmin edilmesi sorunları da farklı sorunlara neden olabilir. 2018 bu noktada epey hareketli geçeceğe benziyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
28824 kez okundu.
48 kişi, toplam 51 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
vergi, kdv ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim