Anlık Bildirim

Dinozorlar, 70 milyon yıl önce kutuplarda yaşamış olabilir

Yeni araştırmaya göre, dinozorlar 70 milyon yıl önceye kadar kutuplarda yaşamış olabilir. Önceden yazın kutuplara göç edildiği düşünülen dinozorlar aslında yılın büyük bölümü kutuplarda yaşamış
Dinozorlar, 70 milyon yıl önce kutuplarda yaşamış olabilir Tam Boyutta Gör



Paleontologlar uzun zamandır dinozorların kutuplarda bulunduğunu biliyordu ancak bu durumun dinozorların göç hareketlerinden kaynaklandığına inanılıyordu. Yazın kuzey kutuplarına göçen dinozorların kışın güneye indikleri düşünülüyordu, ancak yeni bulgulara göre bu durum böyle olmayabilir. 

Yeni Fosiller, bebek dinozorlara ait


Kuzey Alaska’da bulunan 7 farklı dinozor fosilleri yumurtadan yeni çıkmış veya yumurtada ölmüş dinozor bebeklerina ait. Alaska Üniversitesi’nin Kuzey Müzesi müdürü ve araştırmanın yazarı Pat Druckenmiller’ın söylediğine göre bu fosiller şuana kadar en kuzeyde bulunan dinozor yuvalarına ait. Fosiller Alaska’nın Colville Nehiri'nin kenarında bulunmuş ve bu lokasyon kuzey kutup dairesinin 400 km kuzeyinde bulunuyor. Bulunan 100’den fazla fosil, 70 milyon yıl öncesine ait ve küçük dinozor kemikleri ve dişleri içeriyor.

Fosiller bebek dinozorlara ait olduğu için, araştırmacılar dinozorların kutuplarda sadece göç amaçlı bulunmadığını söylüyor. Eski göç hipotezi doğru olsaydı, kış gelmesi ile kutuplardan güneye inecek dinozorların yavruları olmaması gerekiyor, çünkü yeni doğan dinozorların göç gibi zorlu şartlarda hayatta kalması mümkün olmazdı. Ayrıca dinozorların, yumurtlardan çıkmasının 3-6 ay sürüyor olması da bu eski hipotezin gerçekliğini daha da sorgulatıyor.

Dinozorlar, 70 milyon yıl önce kutuplarda yaşamış olabilir Tam Boyutta Gör


Soğuk kanlı olmayabilirler


Current Biologydergisinde yayınlanan yeni bulgulara göre kutuplarda yaşamış dinozorlar tamamen soğuk kanlı değildi. Uzun zamandır soğuk kanlı olduklarına inanılan dinozorların kutuplarda yıl boyu yaşamış olmaları, bazı dinozorların sıcak kan mekanizmalarına sahip olmuş olabileceğine işaret ediyor. 

Druckenmiller’ındediğine göre bu dinozorlar yıl boyu burada yaşadıysa kar, dondurucu soğuk ve 4 aya kadar süren gecelere dayanabilmiş olmaları gerekiyor. Bu şartlarda yaşamak dinozorlarda görülen bir şey olmadığından dolayı araştırmacılar, bu dinozorların bazı sıcak kan mekanizmalarına sahip olduğunu düşünüyor. Soğuk kanlı canlıların aksine sıcak kanlı canlılar, iç vücut fonksiyonları ile vücutlarını ısıtabiliyor ve Druckenmiller bu dinozorlarda da bu fonksiyonların olabileceğini söylüyor. Fosillerin bulunduğu Alaska bölgesinde paleontologlar daha önce soğuk kanlı bir canlı bulamadılar, hatta Alaska’nın kuzey kutup dairesinde yaşayan tek bir soğuk kanlı canlı var bu da wood frog(ağaç kurbası), bu durum ise iddiaları iyiçe güçlendiriyor. Bu araştırma, dinozorların yıl boyu kutuplarda yaşayabildiğini ve tamamen soğuk kanlı olmadıklarına dair olan iddiaları güçlendiriyor.

Kaynakça https://www.livescience.com/alaska-baby-dinosaur-nursery.html https://then24.com/2021/06/25/they-discover-an-area-that-was-a-kindergarten-of-baby-dinosaurs-in-the-arctic-2/ https://www.reuters.com/world/us/fossil-find-adds-evidence-dinosaurs-living-arctic-year-round-2021-06-24/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim