Anlık Bildirim

DSÖ, hava kirliliğinin her yıl 7 milyon insanı öldürdüğünü açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü, yaptığı açıklamalarda hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri hâline geldiğini ve yılda 7 milyon kişinin ölümüne yol açtığını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü, 22 Eylül Çarşamba günü yeni hava kalitesi yönergesini açıkladı. Yetkililer, hava kalitesi yönergelerinin sıkılaştırdığını belirtirken hava kirliliğinin insan sağlığına yönelik en büyük çevresel tehditlerden biri hâline geldiğini duyurdu. Açıklamalara göre hava kirliliği yılda 7 milyon insanın ölümüne yol açıyor.

DSÖ: Hava kirliliği her yıl 7 milyon insanı ölümüne sebep oluyor Tam Boyutta Gör

DSÖ, hava kirliliğine karşı önlemlerin derhal sıkılaştırılması ve artırılması gerektiğinin ve bu sebeple oluşan hastalıkların sigara ve sağlıksız beslenme ile oluşan hastalık seviyeleriyle aynı noktaya ulaştığının altını çizdi.

“Milyonlarca insanın hayatı kurtarılabilir”

Açıklamalarda, “DSÖ, hava kalitesi ile ilgili kılavuzunu gereken duruma göre ayarladı ve sağlık tehditleri konusunda uyarılarda bulundu. Gereken önlemler alınırsa milyonlarca insanın hayatı kurtulabilir” ifadeleri kullanıldı.

DSÖ: Hava kirliliği her yıl 7 milyon insanı ölümüne sebep oluyor Tam Boyutta Gör

DSÖ’ye göre PM 2.5 isimli partikül en tehlikeli kirleticilerden biri. Bu partikül, solunması hâlinde kan dolaşımına girebilir ve astım gibi solunum hastalıklarına yol açarak ölüme sebep olabilir. Yönergede de bu zararlı maddenin yarıya indirilmesi gerektiği vurgulandı. PM 2.5 dışında da PM10, ozon, nitrojen dioksit, kükürt dioksit, karbon monoksit gibi kirleticilerden bahsedildi.

Uzmanlara göre gereken önlemler alınırsa ve hava kirliliği azaltılırsa ilgili ölümlerde %80’lik bir azalma yaşanabilir.

Kaynakça https://tr.euronews.com/2021/09/22/dso-hava-kalitesi-kriterlerini-guncelledi-kriterlere-uyulursa-ilgili-olumler-yuzde-80-azal https://www.channelnewsasia.com/world/who-air-quality-guidelines-pollution-death-2195046 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim