Anlık Bildirim

Bilim insanları atmosferde insan kaynaklı bir sorun daha tespit etti

PNAS isimli akademik dergide yayınlanan yeni bir araştırmaya göre atmosferdeki moleküler hidrojen seviyeleri modern zamanlarda insanlar sebebiyle önemli ölçüde artış gösterdi.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, atmosferde bulunan moleküler hidrojen seviyelerinin insan kaynaklı sebepler nedeniyle önemli bir artış gösterdiğini ortaya koydu.

İnsan kaynaklı sebepler atmosferdeki hidrojeni artırıyor Tam Boyutta Gör

Bilim insanları, Antartika’da bulunan buzulların delinmiş çekirdeklerinde sıkışan hava örneklerini analiz ettiler. İncelemeler sonucunda, atmosferik hidrojenin 20. yüzyılda insan kaynaklı sebepler yüzünden %70’lik bir artış gösterdiği ortaya çıkarıldı.

Uzmanlara göre son zamanlarda hava kirliliğine karşı alınan önlemler artırılmaya başlansa da hidrojen emisyonları hiçbir yavaşlama belirtisi göstermeden yükselmeye devam etti.

Moleküler hidrojen, özellikle otomobillerden kaynaklanan hava kirliliğinin bir yan ürünüdür. Ayrıca, Karbondioksitten sonra en önemli iki sera gazı olan metan ve ozonun da dağılımını dolaylı olarak etkileyebilir. Bu da moleküler hidrojenin iklim değişikliklerinde rol oynayabileceğini gösterir.

Çalışma, bu konuda düzgün rakamlar sağlayan ilk araştırma olarak kayıtlara geçti. Antartika’dan alınan hava örnekleri, atmosferik hidrojenin 1852 ile 2003 yılları arasında milyarda 330 parçadan milyarda 550 parçaya yükseldiğini gösterdi. Araştırmacılara göre bu durum endişe verici sonuçlar doğurabilir.

İnsan kaynaklı sebepler atmosferdeki hidrojeni artırıyor Tam Boyutta Gör

“Hidrojen emisyonları hafife alınıyor”

California Irvine Üniversitesi’nden John Patterson da bununla ilgili, “Hidrojen seviyelerinin sanayi devriminden bu yana önemli ölçüde arttığını gözlemlemiş olduk. Haberler pek iyi değil. Hidrojen emisyonlarını hafife alıyor olabiliriz.”Ayrıca, Patterson’a göre bu seviyelerdeki artışın otomotiv sektörü dışındaki sebepleri de hafife alınıyor.

Ek olarak araştırmanın, yeşil hidrojen kaynaklarında yaşanacak olan sızıntıları önlemede önemli bir yarar sağlayabileceği de düşünülüyor. Uzmanlara göre bu tarz sızıntılar metanın atmosferdeki ömrünü uzatabilir.

Şimdilik otomobiller dışında nelerin hidrojen seviyelerini artırdığı konusunda pek bilgi bulunmasa da bilim insanları araştırmalarına devam ediyor. Uzmanlara göre bu sebeplerin acilen tespit edilip engellenmesi gerekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim