Anlık Bildirim

AMD Radeon R9 Nano'nun çıkış tarihi belli oldu: En güçlü Mini-ITX ekran kartı geliyor

AMD'nin heyecanla beklenen ekran kartı Radeon R9 Nano, çıkış tarihine kavuştu. Şirketin finansal performans değerlendirmesinde, tepe yöneticisi Dr. Lisa Su merak edilen detaya açıklık getirerek, geçen hafta lanse edilen Radeon Fury sonrasında Radeon R9 Nano'nun gelecek ay içerisinde lanse edileceğini söyledi. AMD'nin Fiji GPU'sunu kullanan ekran kartlarının en farklısı olan model, tüm zamanların en güçlü Mini-ITX ekran kartı.

Minik boyutuna karşın Radeon Fury X'deki grafik yongasının aynısına sahip olan Radeon R9 Nano, henüz resmi olarak doğrulanmasa da kendi form faktörü ve termal bütçesine sığabilmek için daha düşük saat hızında görev yapıyor. AMD'nin paylaştığı bilgilere göre şirketin önceki nesil en hızlı ekran kartı olan Radeon R9 290X'e kıyasla 2 kat daha yüksek watt başına performans, ve 2 kat daha fazla performans yoğunluğu vaad ediyor. Tüm bu gelişime rağmen AMD, kartın ısıl tasarım gücü 175 Watt seviyesinde tutmayı başarmış.
AMD Radeon R9 Nano'nun çıkış tarihi belli oldu: En güçlü Mini-ITX ekran kartı geliyor
 

Oyun konsolu boyutunda olup yüksek performans vaad eden Mini-ITX sistemlerin merkezinde yer alacak ekran kartı, yeni nesil üç boyutlu HBM bellek teknolojisinden istigade ediyor. GDDR5 bellek teknolojisi ile kıyasladığımızda 3 kat daha yüksek bantgenişliği sağlayan yeni teknoloji aynı zamanda yığın mimarisi ile GPU'ya çok yakın dizildiği için, ekran kartlarının baskılı devre kartındaki bellek dizilim alanı ihityacını da %94 oranınzda azaltıyor. Teknik şartnamesinin belirlenmesinde SK Hynix ile yakın işbirliği yapan ve teknolojiye öncülük eden AMD, gelecek sene Nvidia'nın da kullanmayı planladığı ikinci nesil HBM belleklere de öncelikli erişim hakkına sahip olacak. Eğer gün ışığına çıkan bilgiler doğruysa, şu an üretim verimliliği çok yüksek olmadığı için sadece üst seviye ekran kartlarında kullanılan HBM bellek teknolojisi, ikinci jenerasyonla birlikte AMD'nin tüm ürün gamında yer bulacak.

Radeon R9 Nano'ya geri dönecek olursam eğer, belirttiğim gibi saat hızları dışında Fury X ile aynı özelliklere sahip GPU taşıyacak. Bunun rakamsal karşılığına baktığımızda GCN 1.2 mimarisini kullanan 64 adet işlem ünitesi çerçevesinde 4096 adet paralel işlem birimi, 64 adet ROP birimi, 256 doku ünitesi, 4096-bit bellek veri yolu, 4GB HBM bellek ve 512GB/sn bellek bantgenişliği olacak. Bellek çalışma frekansının 500MHz yani efektif olarak 1Gbps seviyesinde olduğu kartın GPU hızı ise 890MHz civarında seyredecek. Saat hızı doğrultusunda tek hassasiyetli teorik işlem gücünün 7.3 TeraFLOP olacağını öngördüğm kart, hava soğutma ile gelecek ve üzerinde biri HDMI, üçü DisplayPort toplam 4 konnektör bulunacak.

Fiyatlandırma ise soru işareti. AMD'nin ilk defe Mini-ITX tasarıma imza attığı ekran kartı, teknik olarak Radeon Fury X ve Radeon Fury modellerinin arasına konumlanacak. Dolayısıyla fiyatı da iki model arasında seyredebilir. Diğer taraftan kartın form faktör itibariyle özel bir çözüm olması da fiyat konusunda fakrlı bir strateji izlenmesine neden olabilir. Merak ettiğim bir başka detay ise, bu kart için AIB partnerlerine özel tasarım izni verilip verilmeyeceği. Zira alternatif soğutucu tasarımları ile kartın Fury X seviyesinde çalıştırılması söz konusu olabilir. Kesin olan şu ki, son dönemin en heyecan verici kartlarından olan Radeon R9 Nano'yu merakla bekliyoruz. Nvidia tarafında şu an için bu karta muadil çözüm, bazı firmaların imza attığı Mini-ITX formundaki GeForce GTX 970 modelleri. Ancak performans olarak değerlendirdiğimizde bu kart, daha yüksek fiyatla gelip ama aynı zamanda Mini-ITX GTX 970'lerden hallice hızlı olacaktır. Detaylar geldikçe bildirmeye sürdüreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5292 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, radeon ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim