Anlık Bildirim

Elektrikli araç akülerinde lityum metali sorunsalı

Yakın gelecekte benzinli araçlardan tamamen elektrikli araçlara geçme öngörülüyor. Ancak hala akü sistemlerindeki lityum metalinin hem güvenli hem de etkili şekilde nasıl çalışacağı büyük bir sorun.

Elektrikli araç akülerinde lityum metali sorunsalı

Günümüzde lityum metalden daha geniş menzilli ve gelişmiş güvenlikli yeni nesil araç aküleri geliştirilmeye çalışılıyor. Michigan Üniversitesi araştırmacılarına bunun fazlasıyla umut verici bir gelişme olmakla birlikte laboratuvardan üretim tesisine geçmeden önce hala cevaplanması gereken sorular var. 

Yakın gelecekte elektrikli araçların nüfusun büyük bölümüne yayılması bekleniyor. Bu anlamda elektrikli aküyü mümkün olan en güvenlikli ve etkin düzeyde ortaya koymak elzem. Ancak katı haldeki lityumun güvenliğiyle ilgili sorunlar mevcut. Bu lityum piller tek bir şarjla en yüksek performanslara yaklaşabiliyor. Ancak lityum metalinin kullanımı ağır ve hacimli bir akü yönetim sistemi gerekli. Eğer bu sistem olmazsa yangın çıkarma riski var. Ama araştırmacılar şimdilik bu risk için lityum metalini seramikle kullanarak muhtemelen yangın riskini azalttılar. 

Michigan Üniversitesi makine mühendisliği doçenti Jeff Sakamoto ve Neil Dasgupta son on yıldır lityum metal pilleri konusunda önde gelen araştırmacılardır. Joule dergisindeki yayınlarında şu an içten yanmalı aküden elektrikli akülere geçmeden önce lityum metaline dair cevaplanması gereken sorular olduğunu söylüyorlar: 

1. Lityum metal pillerinin gerektirdiği devasa, kağıt inceliğinde seramik panelleri nasıl üretebiliriz?

2. Lityum metal pillerinin üretimi sırasında gereken 2000 fahrenheit enerji, elektrikli araçların çevresel faydalarını eşitler mi? 

3. Hem seramik hem de bu pilleri üretmek için kullanılan süreç, otomobil üreticilerinin ekonomik olarak yenilgiye uğratılmasına mahal vermeden sürdürülebilir mi? 

4. Yangın riskini azaltmak için akü sisteminin ağırlığının ve hacminin artırılmasından ziyade, pilin ağırlığının azaltılması nasıl işler? Ayrıca bu performansı etkiler mi? 

5. Lityum metalinin seramikle sürekli temas halinde olması gerekir. Yani teması sürdürmek için ek basınç uygulanmalıdır ve buna ek donanım gerekir. Eklenen donanım pil performansı için nasıl değişiklikler yaratır? 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
20107 kez okundu.
8 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elektrikli araçlar
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim