Anlık Bildirim

Samsung Exynos işlemcilerde ışın izleme dönemi başlıyor

AMD başkanı Lisa Su yaptığı açıklamada Samsung Exynos yonga setinin RDNA 2 grafik mimarisi ile ışın izleme ve değişken odak teknolojisini sunacağını belirtti.

Exynos 2200 yonga setinde ray tracing olacak

Mobil dünyanın en önemli ortaklıklarından birisi olarak gösterilen Samsung ve AMD ortaklığı iddialı meyveler vermeye hazır. Daha önce de gündeme geldiği gibi Samsung Exynos yonga setleri ışın izleme ve değişken odak teknolojilerini sunacak. 

Exynos bomba gibi geliyor

Yıllar boyunca Qualcomm mudaillerinin performans anlamında geride kalması ve özellikle grafik tarafında bağımlı kalması ile eleştirilen Exynos bölümü geçen yıl hayati bir adım atmıştı. AMD ile bir araya gelen Samsung Exynos iddialı yonga setleri için el sıkışmıştı.

Bugüne kadar resmi anlamda bir detay verilmedi ancak internete sızdırılan Ryzen C adlı bir yonga bize ipuçları göstermişti. Cortex-X1 ve Cortex-A78 çekirdekleri gibi bildiğimiz mimarilerin yanında RDNA 2 grafiklerinin entegre edilmiş olması şaşırtıcı olmuştu.

RDNA 2 mimarisi bilindiği üzere Radeon RX 6000 serisi ekran kartlarına hayat veriyor ve bugüne kadar eleştirilen iki önemli teknolojiyi de oyunculara sunuyordu. Ray Tracing yani gerçek zamanlı ışın izleme ve değişken odak teknolojisi AMD cephesinde de kendisine yer bulmuştu.

Exynos 2200 yonga setinde ray tracing olacak

Computex 2021 fuarında bir açıklama yapan Lisa Su mevcut mimaride yer alan ışın izleme ve değişken odak teknolojilerinin Samsung Exynos yonga setlerinde de sunulacağını belirtti. Yani ilk kez mobilde bu iki önemli teknolojiyi görmüş olacağız. 

Qualcomm Snapdragon ve Apple A serisi amiral gemisi yonga setlerine karşı önemli bir hamle yapan Samsung’un dizüstülerde de bu yonga setlerini kullanacağı düşünüldüğünde kapsamın bir hayli geniş tutulduğunu söyleyebiliriz. 

Şimdilik teknik detaylara hâkim değiliz ancak Cortex-X2 ve Cortex-A710 mimarilerinin kullanılması kesin gibi. AMD’nin de RDNA 2 mimarisini 5nm için optimize etmesi bekleniyor. Bazı kaynaklara göre Exynos 900 ve 1000 serilerinde de RDNA 2 mimarisi sunulabilecek. Bakalım önümüzdeki aylar Exynos ailesi için neler getirecek?


 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim