Anlık Bildirim

GeForce RTX 3080 Ti incelemesi: Yeni canavara yakından bakıyoruz

Bu yazımızda GeForce RTX 3080 Ti ekran kartını inceliyoruz. Tasarımı, soğutma tarafını ve temel bileşenleri değerlendiriyor, oyunlardaki performansına bakıyoruz.

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

Nvidia’nın Turing mimarisine göre iki kata kadar watt başına performans artışı sunduğu Ampere mimarisini temel alıyor GeForce RTX 3080 Ti ekran kartı. Nvidia’nın uzun yıllara dayanan emek ve tecrübesini temsil eden Ampere mimarisi için grafik teknolojilerindeki son nokta diyebiliriz. Getirdiği büyük performans artışı yanında önemli destek teknolojilerini de geliştirmesi takdire şayan. Dilerseniz arkadaşlar incelemeye geçmeden önce Ampere mimarisinin temel özelliklerine bir göz atalım.

Ampere mimarisi neler sunuyor?

Turing mimarisi programlanabilir shader birimleri, RT çekirdekleri ve Tensor çekirdeklerini ilk kez bir arada barındırıyordu. Ampere mimarisi bu geleneği devam ettirirken yeni nesilleri sayesinde çıtayı daha da yukarı çıkarıyor. Hatırlarsanız Nvidia patronu Jensen Huang’ın lansman öncesi GA100 çekirdeğini mutfağındaki fırından çıkardığı sahne çok konuşulmuştu.

54 milyar transistör sayısına sahip olan GA100 çekirdeği 826 milimetrekare zar alanı ile gelişmiş üretim sürecinin etkisini de gözler önüne seriyordu. Nvidia kurumsal tarafda TSMC ile 7nm sürecinde üretim yaparken oyunculara yönelik ise gelişmiş Samsung 8nm sürecini tercih etmişti. Böylece her cephe kendi içerisinde tek bir süreç ile üretilmişti.

Ampere mimarisinin kilit noktalarından birisi Ray Tracing yani ışın izleme özelliği. Nvidia’nın rekabette çok önemli bir avantaj elde etmesini sağlayan Ray Tracing çok basitçe tarif edecek olursak bir ışın izleme teknolojisi yani ışık kaynağından çıkan ışınların aynı gerçek hayattaki gibi parlak yüzeylerden yansımasını simüle eden bir teknoloji. 

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

Oldukça karmaşık bir yapıya sahip bu algoritma ışık kaynağının cinsi, ışınların çarpacağı yüzeyin cinsi çarpma açısı ve objeler arası uzaklık gibi birçok etkeni hesaba katarak gerçek hayattaki gördüğümüz yansımaları taklit ediyor. Ampere mimarisindeki ikinci nesil RT çekirdekleri ile ışın izleme performansı çok daha iyi bir noktaya geldi diyebiliriz. 

Diğer taraftan Deep Learning Super Sampling (DLSS) adı verilen teknoloji de kilit öneme sahip. Çizilecek objelerin önce düşük çözünürlükte köşe yumuşatmasız bir şekilde çizildiği bu teknikle elde edilen sonuç daha sonra Tensor çekirdekleri üzerinde çalıştırılan derin öğrenme ağları sayesinde yüksek çözünürlük ve köşe yumuşatmalı hale yükseltiliyor.

Nvidia’nın iki önemli silahının haricinde NVIDIA Studio platformu; 3D, render alma, video düzenleme, hareketli grafik, fotoğrafçılık, grafik tasarım, mimari görselleştirme ve yayıncılık gibi yaratıcı alanlarda kullanıcılara yüksek performans sağlıyor. 

Nvidia Broadcast yazılımı Tensor çekirdeklerini kullanarak ses veya oda gürültüsünü engelleme, sanal arka planlar geliştirme, gerçek zamanlı filtreler uygulama, web kamerasında otomatik kare ayarlama ve video gürültüsü engelleme gibi görevler icra ediyor.

Donanım tabanlı hareket bulanıklığı ise hareketli görüntülerin işlenmesi esnasında hareket bulanıklığının oluşturulma hızını arttırıyor. Böylece bir sahnede nesnenin ne kadar hızlı hareket ettiğini tahmin edebiliyoruz.

Bunun yanında 4K 120Hz olarak 48Gb/s bant genişliğinde HDR destekli görüntü aktarımı sağlayan HDMI 2.1 teknolojisi ve daha kaliteli görsellere imkân tanıyan açık kaynak AV1 kodeki de mimarinin avantajları arasında. 

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

Gelelim GeForce RTX 3080 Ti ekran kartına

Ofise gönderilen GeForce RTX 3080 Ti referans tasarım yani doğrudan Nvidia’nın elinden geliyor. Üretici ortakların özelleştirilmiş tasarımları da piyasada olacak ancak küresel çip krizi nedeniyle ne kadarını görebiliriz tam bir muamma. 

Bu serinin kaslı ve mat siyah renkli tasarımını devam ettiren çift slotlu ekran kartının üst kısmında düz mat plakalar ve GeForce RTX 3080 Ti yazısını görüyoruz. Kartın bir yarısında bu plakalar yer alırken diğer yarısı ise fana ayrılmış. Ele aldığınızda metal yoğunluğunu hissedebildiğiniz kartın belirli bir hacim üzerindeki kasalara uygun olacağını belirtmek gerek. 

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

Alt kısımda ise ızgara tasarımındaki plaka ve soğutma bloğunu görüyoruz. Bu kısımda yine bir fan yer alıyor. Her iki fan tasarımı ekran kartının siyah rengini devam ettirecek şekilde hazırlanmış. Fanlar düşük yüklerde kendisini pasife alabiliyor. Böylece gündelik işlerde kafanızı dinlemeniz mümkün. Özelleştirilmiş kartlarda çok daha farklı fan tasarımları karşımıza çıkacak. 

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

Kartın çıkış seçeneklerine gelecek olursak slot kısmında 3 adet DisplayPort 1.4a ve 1 adet HDMI 2.1 bağlantısını görüyoruz. 4K 120Hz veya 8K 60Hz ekran çıkışı alabiliyorsunuz. Güç bağlantısına herhangi bir dokunuş yapmayan Nvidia, referans tasarımda 12 pinli Molex yapısını korumuş. Elbette özelleştirilmiş tasarımlarda farklı yapılar görebiliriz. 

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

Gelişmiş Samsung 8nm sürecini kullanan GA102-225 grafik çekirdeği 28 milyar transistörden oluşuyor ve 628.4 milimetrekare zar alanına sahip. 80 işlem kümesinde toplam 10240 CUDA çekirdeği görüyoruz. Çekirdekler 1665MHz hızına kadar turbo ile çıkabiliyor. 12GB GDDR6X bellek ise 9500MHz hızında çalışıyor, 384-bit veri yolu kullanıyor ve 912GB/s bant genişliğine ulaşıyor. Kartın genel enerji tasarımı ise 350W seviyesinde. 

GeForce RTX 3080 Ti ekran kartının RTX 3090 ekran kartına oldukça yakın bir yere konumlandığını görüyoruz arkadaşlar. Bellek tarafında bir miktar fark oluşurken diğer performans bileşenlerinde önemli bir fark yok gibi duruyor. 

GeForce RTX 3090 zaten bir nevi önceki nesillerin Titan versiyonu gibi gösteriliyordu. Bu bakımdan Nvidia’nın RTX 3090 ekran kartını biraz daha profesyonel seviyeye doğru kaydırarak oyuncu tarafında RTX 3080 Ti ekran kartını amiral gemisi kıvamında bırakacağını söyleyebiliriz. 

Testler neler söylüyor?

BIOS ayarları güncel, Windows işletim sistemi güncel bir sistemde KINGSTON HYPERX 2 X8 16 GB RAM bellek, 1TBSSD, MSI MAG B550 GAMING CARBON WIFI anakart, AMD RYZEN 5 5600X işlemci, THERMALTAKE TH 360 ARGB sıvı soğutma, THERMALTAKE TOUGHPOWER PF1 ARGB 1050W güç kaynağı ve THERMALTAKE VIEW 51 TB ARGB kasa ile test işlemleri gerçekleştirildi. Ürün bağlantılarına aşağıdan ulaşılabilir.

Oyun testleri RTX açık ve kapalı konumda ayrıca DLSS kalite ve performans modlarında yapıldı. Şimdi gelin FPS değerleri, termal başarım, GPU kullanımı, bellek kullanımı gibi değerlerde oyunların aldıkları sonuçlara bakalım:

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti mercek altında Tam Boyutta Gör

GeForce RTX 3080 Ti ekran kartının değerlerini böylece görmüş olduk. Şunu belirtelim testlerde 4K ve en yüksek ayarları kullanmaya dikkat ediyoruz. RTX açık iken ve DLSS performans modunda Cyberpunk 2077 ve Control oyunlarında 70FPS civarında sonuçlar var. Hatta Metro Exodus oyununda 100FPS bile görebiliyoruz. WatchDogs oyununda ise 60FPS civarında geziniyor. DLSS kalite modunda olduğunda ise  Cyberpunk 2077 ve Watch Dogs oyunlarında 60FPS altına iniyor. 

Termal başarım olarak ekran kartının 76 derece civarına kadar çıktığını görüyoruz. GPU kullanımı ise yüzde 99 seviyesine kadar çıkıyor. Madencilik tarafında ise 65MH/s kazım değerine 227W seviyelerinde ulaştığı ifade ediliyor. Bu oldukça yüksek bir rakam ancak kartın yüksek fiyat etiketi madencileri uzak tutabilir. Galeri kısmında test ekran görüntülerini de bulabilirsiniz. 

Evet arkadaşlar RTX 3080 Ti ekran kartı ile ilgili incelemelerimiz bu şekilde. Umarız karar vermek isteyenler için yardımcı olmuştur. Ülkemizde 13.500TL başlangıç fiyatı belirlenen RTX 3080 Ti ekran kartı bakalım nasıl bir fiyat dalgalanması yaşayacak. 

Kartın görselleri için Onurhan Keskin'e teşekkürler.

 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11268 kez okundu.
20 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia ampere, GeForce RTX 3080 Ti ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim