Anlık Bildirim

Hubble, devasa Einstein halkasının müthiş görüntüsünü yakaladı

Hubble Uzay Teleskobu, bugüne kadarki en büyük ve en ilginç Einstein halkasını görüntüledi. Muhteşem fotoğrafı aşağıda görebilirsiniz.

Hubble, devasa Einstein halkasının müthiş görüntüsünü yakaladı Tam Boyutta Gör

Hubble teleskobu, uzayın en ilginç fenomenlerinden birisi olan Einstein Halkası'nın yeni bir örneğini daha görüntüledi. Yukarıdaki fotoğrafta, uzay-zamanın ve ışığın bükülmesi sonucunda ortaya çıkan GAL-CLUS-022058 isimli objeyi görüyoruz. NASA'lı araştırmacılar, ilginç görüntüsü nedeniyle bu Einstein halkasına 'Erimiş Halka' lakabını vermiş.

'Einstein Halkası', aslında uzayın her yerinde gördüğümüz kütleçekimsel merceklenme fenomenin en büyüleyici sonuçlarından birisi olarak değerlendirilebilir. Yerçekimsel kırılma olarak da bilinen bu ilginç fenomen, en basit anlamda evrenin dev objelerinin (bir galaksi kümesi gibi) devasa kütleçekimleri nedeniyle tıpkı uzay-zamanı büktükleri gibi ışığı bükmesi ve arkalarındaki cisimler için bir mercek görevi görmesi anlamına geliyor.

Fotoğrafta aslında bir galaksiye bakıyoruz. Galaksi elbette normalde böyle kavisli bir görüntüye sahip değil, ancak etrafındaki inanılmaz kütleçekimsel kuvvetler nedeniyle galaksinin görüntüsü bizlere tamamıyla çarpık bir şekilde ulaşıyor. Yani galaksi kümelerinin kütlesi o kadar inanılmaz seviyelerde ki bu kütle, fotoğrafta da gördüğümüz gibi galaksilerin ışığını büküp bir halka haline getirebiliyor.

Hubble, devasa Einstein halkasının müthiş görüntüsünü yakaladı Tam Boyutta Gör

Albert Einstein kütleçekimsel merceklenme fenomenini 1912 yılında, henüz genel görelilik kuramını yayınlamadığı zamanlarda öngörmüştü. Ancak Einstein, o zamanların teknolojisini de göz önünde bulundurarak bu durumun asla kanıtlanamayacağını söylemişti. İnsanlığın bu kısa zaman içerisindeki teknolojik gelişimi, Einstein'ın bile beklentilerini aşmayı başardı.

Kütleçekimsel merceklenme günümüzde astronomide çok önemli bir yere sahip. Astronomlar kütleçekimsel merceklenmenin gücünden faydalanarak milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki yıldızları görüntüleyebiliyor. Örneğin NASA'nın 2018 yılında duyurduğu evrenin en uzak yıldızı keşfi, kütleçekimsel merceklenme sayesinde mümkün olmuştu.

Kaynakça http://www.sci-news.com/astronomy/hubble-molten-ring-09147.html https://www.nasa.gov/image-feature/goddard/2020/hubble-sees-a-molten-ring/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim