Anlık Bildirim

IBM'den dünyanın en küçük filmi, "A Boy and His Atom"

Ürettiği bilgisayar sistemleri ve donanımlar ile dünyanın en önemli teknoloji şirketleri arasında yer alan IBM, uzun yıllardır çalışma gösterdiği nano teknolojiler alanında elde ettiği farklı rekor ile gündeme geldi.
IBM tarafından hazırlanan ve “Bir Çocuk ve Atomu” (A Boy and His Atom) ismine sahip olan film, konu olarak bir atomla arkadaşlık kurarak, dans ederek ve trambolinin üzerinde zıplayarak eğlence dolu bir yolculuğa çıkan Atom adlı bir karakterin hikâyesini anlatıyor. Stop motion ( Tek tek karelerden birleştirme) tekniği ile oluşturulmuş ve evrenin en küçük öğelerinden olan atom kullanılarak hazırlanan Bir Çocuk ve Atomu, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından stop-motion tekniğiyle yapılan dünyanın en küçük filmi seçilmiş durumda. 
Filmi yaparken atomların IBM’in geliştirdiği bir tarama tünel mikroskobu kullanılarak hareket ettirildiği belirtiliyor ve IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu filmin yapım sürecini şu şekilde açıklıyor: “Nobel ödüllü bu araç, bilim insanlarının dünyayı tek atoma indirgeyerek görselleştirmelerine olanak sağlayan ilk araçtır. İki ton ağırlığındaki ve -268 santigrat derecede çalışan bu araç, atomik yüzeyi 100 milyon kereden daha fazla büyütüyor. Derece, basınç ve titreşimleri doğru seviyelerde denetleme yeteneği, IBM Araştırma laboratuvarını atomların bu kadar doğruluk payıyla hareket ettirilebildiği dünya üzerindeki sayılı yerlerden biri haline getiriyor.”
IBM araştırmacıları, uzaklık bakımından metrenin milyarda biri olan, yüzeyden yalnızca bir nanometre uzaklıktaki iğne yardımıyla yüzeydeki atomları ve molekülleri fiziksel olarak etkiliyor ve onları yüzeyde tam olarak belirlenen bir konuma çekiyorlar. Hareket halindeki atom, hangi konumları hareket ettirdiğinin belirlenmesinde önemli bir geribildirim aracı olan, değişik bir ses çıkarıyor. Filmin yapım aşamasında bilim insanları, teker teker sıralan ve sonunda 242 tek kareyle tamamlanan atomların sabit görüntülerini alarak filmi oluşturuyorlar.
IBM tarafından hazırlanan dünyanın en küçük filmini ve bu filmin yapım aşamasını aşağıdan izleyebilirsiniz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1732 kez okundu.
16 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim, IBM
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim