Anlık Bildirim

iPhone, 5. yılını geride bıraktı


Apple'ın 29 Haziran 2007 tarihinde büyük bir etkinlikle tanıttığı ilk iPhone modeli, “Apple telefonu yeniden icat etti” sloganıyla piyasaya sürülmüştü. Aradan geçen 5 yılda firmasına önemli başarılar kazandıran iPhone, çoklu dokunmatik ekranlı arayüzü ile de bir endüstri standardını başlatmıştı.

Statista sitesi de 5. yıl dolayısıyla iPhone modelinin bugüne kadar ki istatistiklerini biraraya getirmiş.

İlk iPhone için geliştirilen işletim sistemi o dönem iPhone OS şeklinde adlandırılmış ve ön yüklü bazı uygulamalarla birlikte sunulmuştu. Seteve Jobs önceleri üçüncü parti uygulamalara karşı çıksa da sonradan geliştiricilere kapıları açmış ve ardından App Store faaliyete geçmişti. Cisco'dan 2010 yılında iOS isim hakları satın alınınca sistem iOS olarak iPad, iPhone ve iPod modellerinde boy göstermeye başladı. iPhone da son nesilde önemli tasarım ve donanım değişiklikleriyle 4S olarak geçen yıl tüketicilerle buluştu.

Apple 2011 mali yılında toplam 72 milyon iPhone sattı ve son çeyrek tablolarıyla Mart 2012 tarihine kadar ki toplam satış rakamını 218 milyona çıkardı. 

Geçen yıl 47 milyar dolar gelir getiren iPhone bölümü, şirketin toplam gelirinin yüzde 40'ını oluşturdu. Son çeyrekte ise aksesuar ve hizmetler ile birlikte toplam 22.69 milyar dolar gelir elde ederek, firma gelirlerinin yüzde 58'ini elinde tutmayı başardı. Bu çeyrekte Microsoft 17.41 milyar dolar, Coca-Cola 11.14 milyar dolar, Walt Disney 9.63 milyar dolar gelir elde etti.

5 yılda iPhone bölümünün geliri 143 milyar dolar oldu. Bu rakam 1995-2006 dönemindeki Apple gelirlerinden 4 milyar dolar daha fazla. 

Apple'ın değerine de olumlu katkı yapan iPhone, firmanın bugün 536 milyar dolarlık değere ulaşmasına yardımcı oldu. Bugüne kadar satılan iOS cihazı sayısı da 365 milyon dolayında. ABD’de iPhone 4 ve iPhone 3GS uzun süre en çok satanlar listesinde yer aldı.

Apple elbette akıllı telefon pazarında yalnız değil. Google'ın da aynı dönemlerde yayınladığı Android işletim sistemi bugün yaklaşık yüzde 50 global kullanım oranına sahip ve şimdiye kadar 400 milyon yüklü cihaz satıldı. Yılın ilk çeyreğinde Galaxy S serisinin de katkısıyla yaklaşık 44 milyon akıllı telefon satan Samsung, pazardaki liderliği de Apple'dan geri aldı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim