Anlık Bildirim

İngiltere'de tıbbi gizlilik tartışması: Koronavirüs aşısı olanlar takip edildi

İngiltere'de koronavirüs aşısı olanların cep telefonları aracılığıyla takip edildiği ortaya çıktı. Hükümet, izlemenin Genel Veri Koruma Yönetmeliği kurallarına uygun şekilde yapıldığını söylüyor.

İngiltere'de tıbbi gizlilik tartışması: Koronavirüs aşısı olanlar takip edildi Tam Boyutta Gör

İngiliz hükümeti bilim insanları, koronavirüs aşıları hakkında veri toplarken milyonlarca insanı hem de kendileri farkında olmadan cep telefonları aracılığıyla izledi.

Daily Telegraph'ın haberine göre İngiltere hükümeti, aşılanan insanların hareketlerinin aşıdan sonra değişip değişmediğini görmek amacıyla Şubat ayında her 10 kişiden birini izledi.

Bilimsel SPI-B komitesinden gelen raporda, materyalin izlenenlerin bilgisi olmadan kullanıldığı kabul edildi. Ancak hükümet, verilerin anonimleştirildiği ve GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) kurallarına uyulduğu konusunda ısrar ediyor.

Tüyler ürpertici olarak nitelendirildi

Durumun ortaya çıkması habersiz izlemeyi "tüyler ürpertici" olarak nitelendiren veri gizliliği savunucularının tepkisine yol açtı.

Cep telefonu verilerinin Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından, SPI-B (Davranışlar Üzerine Bilimsel Grip Salgını Grubu) çalışmalarının bir parçası olarak kullanıldığı belirtiliyor.

İngiltere'de tıbbi gizlilik tartışması: Koronavirüs aşısı olanlar takip edildi Tam Boyutta Gör

Mobilite verileriyle takip edildi

Oxford'daki akademisyenler, İngiliz nüfusunun yüzde 10'unu kapsayan cep telefonu mobilite verilerini kullanarak 4.254 kişinin kişinin aşılandığını tespit etti. Daha sonra bu grup gözetim altına alındı.

Bilim insanları bireylerin, aşılamadan önceki ve sonraki haftadaki davranışlarını karşılaştırarak değişiklik belirtileri aradılar. İnsanların Covid-19 aşısı olduktan sonra doğrudan evlerine gidip gitmediğine de baktılar.

Aşılanmış kişilerin hareketliliği arttı

Elde edilen veriler aşılanmamış insanlarla karşılaştırıldı. Sonuç olarak aşılanmış kişilerin aşılama öncesi hareketliliklerinin ortalama 218 metre arttığı" tespit edildi.

Veri gizliliği savunucuları, İngilizlerin farkında olmadan takip edildiklerini ve telefonları aracılığıyla davranış analizine tabi tutulduklarını öğrenmekten rahatsız olacaklarını söylüyor.

Big Brother Watch sözcüsü Silkie Carlo Telegraph'a yaptığı açıklamada "Hiç kimse bir aşı yaptırarak kendi hükümeti tarafından izlenmeyi beklemiyor. Bu son derece ürpertici ve halkın tıbbi gizliliğe olan güvenine zarar verebilir" dedi.

İngiltere'de tıbbi gizlilik tartışması: Koronavirüs aşısı olanlar takip edildi Tam Boyutta Gör

Hükümetten açıklama geldi

Bir hükümet sözcüsü insanların bireysel düzeyde izlenmediğini vurgulayarak, verilerin araştırma için kullanılmadan önce kapsamlı bir şekilde anonimleştirildiğini söyledi.

İngiliz hükümeti bunun "bireysel gözetim" olarak görülmemesi gerektiğini savunuyor. Proje, Oxford Üniversitesi'ndeki bir etik kurul tarafından da onaylandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim