Anlık Bildirim

İnsan beyni dokusundan sesleri duyabilen “biyobilgisayar” geliştirildi

Bir araştırma ekibi, elektriksel nabız eğitimi yoluyla ses tanıma yeteneğine sahip 'Brainoware' adlı bir 'biyobilgisayar' geliştirdi. Bu bilgisayarın geliştirilmesinde insan beyni dokusu kullanıldı.
İnsan beyni dokusundan “biyobilgisayar” geliştirildi Tam Boyutta Gör
Araştırmacılar, laboratuvarda yetiştirilen insan beyni dokusundan ve ses tanıma gibi görevleri yerine getirebileceğini söyledikleri elektronik devrelerden oluşan bir "biyobilgisayar" oluşturdular. Araştırmacılar bunu yapabilmek için "organoid" adı verilen insan hücresi demetlerini nöronlara dönüştürdüler ve bunları elektronik devrelerle eşleştirerek "Brainoware" adını verdikleri sistemi ortaya koydular.

Biyobilgisayar geliştirildi

Araştırmanın eş yazarı ve Indiana Üniversitesi biyomühendisi Feng Guo'nun Nature dergisine verdiği demeçte amaçlarının yapay zeka ve organoidler arasında bir köprü kurmak ve insan beyninin bilgiyi işleme verimliliği ve hızından yararlanmak olduğunu söyledi. Guo, açıklamasına "Bilgi işlem için beyin organoidi içindeki biyolojik sinir ağından yararlanıp yararlanamayacağımız konusunu araştırmak istedik" diye ekledi.

Sonuçta, beyinden esinlenen biyolojik bilgisayarların geleneksel yapay zeka adına görevleri yerine getirmesi ve aynı zamanda bilim insanlarına insan beynini incelemek için heyecan verici yeni bir yol sağlaması umuluyor. Ekip, bir dizi deneyde organoid mini beyinlerini binlerce elektrottan oluşan bir plakaya bağladı. Daha sonra organoide bir dizi elektrik darbesi şeklinde veri gönderdiler ve bir makine-öğrenme algoritması kullanarak onun söylediklerini "çözdüler".

İnsan beyni dokusundan “biyobilgisayar” geliştirildi Tam Boyutta Gör
Ekip, sistemlerini kullanarak Brainoware'e sekiz kişinin konuştuğu 240 kaydı verdikten sonra ses tanıma işlemini gerçekleştirdi. Sistem ve yapay zeka veriler üzerine eğitildikten sonra araştırmacılar Brainowave'in orijinal konuşmacıyı yüzde 78 doğruluk oranında saptayabildiği belirtti.

Araştırmacılar, teknolojinin Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıkları ve çeşitli tedavilerin etkilerini incelemek için kullanılabileceğini umuyor. Bununla birlikte, hücreleri yetiştirmek pahalı ve zahmetli bir süreç olduğundan, mini beyinleri daha karmaşık görevleri tamamlayacak büyüklüğe kadar ölçeklendirmek muhtemelen zor olacak. Ancak yine de bu, gelecekte beyinden esinlenen bilgisayarların önünü açabilecek biyo-bilişim alanında ilgi çekici yeni bir gelişme.

Kaynakça https://www.nature.com/articles/s41928-023-01069-w https://futurism.com/neoscope/computer-human-brain-cells-perform-voice-recognition Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim