Anlık Bildirim

Fransa’dan Apple’a kanun ihlali suçlaması

Vergiden kaçınmak suçlaması ile Avrupa’da soruşturmaya maruz kalan Apple’a, bir darbe daha geldi. Fransa rekabet kurumu, Apple’ın kanun ihlali yaptığını savunuyor.

Teknoloji devlerinin, faaliyet gösterdikleri ülkelerde zaman zaman çeşitli davalara konu olduğunu görüyoruz. Kişisel verilerin toplanması, arama sonuçlarının manipülasyonu, adil olmayan rekabet gibi konuların yanına, şimdi de yasa dışı sözleşmeye zorlama maddesi eklendi.

Fransa Rekabet, Tüketici ve Dolandırıcılık Ajansı DGCCRF, Apple’ın ülkedeki operatörleri kanuni olmayan sözleşmeleri imzalamaya zorladığı ve şartları keyfi olarak lehine değiştirdiği suçlamasıyla dava açtı. Davada toplam 56 milyon Avroluk tazminat cezası öngörülüyor.

Suçlamaya göre Apple, operatörlere sunduğu sözleşmelerde, ticari kanunlara aykırı maddeler dayatıyor. Örneğin üç yıllık süre için belirli sayıda iPhone satın alma, reklamlar için Apple’a ödeme yapma, garanti dahilindeki iPhone tamirleri için kendi cebinden harcama yapma, bazı patentlerini ve markasını Apple’ın kullanımına sunma.

Kanunları ihlal etmek suçlamasıyla Apple’ın operatörlere ödemesi gereken tazminat 48.5 milyon Avro. Bunun 14 milyonu SFR, 11.6 milyonu Orange, 8.2 milyonu Free Mobile, 6.7 milyonu ise Bouygues Telecom operatörlerine gidecek. Apple ayrıca ajansa 8 milyon Avro daha ceza ödeyecek.

Görülecek dava, global anlamda da önem taşıyor. Pek çok ülkede operatörler ve ajanslar, Apple’ın keyfi tutumuna karşı ateş püskürüyor. Eğer Fransa’da Apple aleyhine bir karar çıkarsa, diğer ülkelerde de hareketlilik yaşanacaktır. Apple ayrıca, Avrupa’da vergiden kaçınmak iddiası ile 8 milyar Avroluk bir soruşturmanın içerisinde bulunuyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim