Anlık Bildirim

İrlanda'dan Apple ve Google gibi şirketleri etkileyecek kritik karar

Büyük şirketlere teşvik amaçlı düşük vergi politikası uygulayan İrlanda, Ekonomik Kalkınma Ve İşbirliği Örgütü anlaşmasına katılarak vergi oranlarını yüzde 15'e yükselteceğini açıkladı.

İrlanda'dan kritik karar: Büyük şirketlerin vergi oranı artıyor Tam Boyutta Gör

İrlanda, Apple ve Google gibi büyük şirketlere uygulanan düşük vergi politikasına son verileceğini duyurdu. Dün gerçekleştirilen açıklamalara göre OECD (ekonomik kalkınma ve işbirliği örgütü) anlaşmasına katılan şirket, uzun bir süredir 750 milyon Euro küresel geliri aşan şirketlerden alınan yüzde 12.5 vergi oranını yüzde 15’e yükseltecek.

Büyük şirketleri etkileyecek

İrlanda, ilk aşamada anlaşmayı kabul etmeyen dokuz ülkeden biri olsa da, aylarca süren tartışmalar ve baskılar sonucunda geri adım attı. 2023 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni anlaşma, yaklaşık 100.000 çalışanı olan 56 İrlandalı çok uluslu şirkete ve yaklaşık 400.000 kişiyi istihdam sağlayan 1.500 yabancı çok uluslu şirkete uygulanacak.

İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe, anlaşmanın ülke çıkarlarına iyi hizmet ettiğinden emin olduklarını ve yüzde 15’lik vergi oranının yakın gelecekte değişmeyeceği hakkında güvence verdi. Ayrıca istikrar ve kesinlik sağlanacağını düşünen Donohoe, yeni anlaşmanın uluslararası vergi kurallarında reform yapmak için önemli bir kilometre taşı olduğunu düşünüyor.

Apple için durumlar kötüleşiyor

Yeni anlaşmanın yanı sıra, Apple’ın vergiden kaçınmak için İrlanda ve Hollanda’daki gayrimenkuller üzerinden deniz aşırı gelire para yatırarak yılda 9 milyar dolar tasarruf sağladığı söyleniyor. Şirketin verdiği rakamların düşük olduğunu düşünen Avrupa komisyonu, Apple'ın 14.4 milyar dolar vergi aidesi yapmasına karar verdi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim