Anlık Bildirim

Türkiye İş Bankası’ndan blockchain dönüşümünde önemli adım

Blockhain ile yapılan ticari işlemlerde Türkiye tarihinde bir ilk gerçekleştirildi. Türkiye İş Bankası, blockchain teknolojisi kullanarak canlı dış ticaret işlemi yaptı.

İş Bankası, Blockhain ile işlemlerde ilke imza attı Tam Boyutta Gör

Türkiye İş Bankası, blockchain teknolojisini kullanarak dış ticaret için aracılık ve ödeme garantisi veren ilk Türk bankası olarak tarihte yerini aldı. Şişecam, Kuraray Europe GMBH, İş Bankası ve Commerzbank'ın arasında gerçekleşen işlem, Marco Polo platformu üzerinden 10 Mayıs 2021'de gerçekleştirildi. 

Geçtiğimiz yılın Mayıs ve Kasım aylarında pilot ortamda gerçekleştirilen iki işlem ile blockchain teknolojisini test eden İş Bankası'nın gerçekleştirdiği bu son işlem, Türkiye'de blockchain teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen ilk canlı dış ticaret işlemi olarak oldukça önemli bir konumda bulunuyor. Almanya ve Türkiye arasında gerçekleşen bu İşlem, aynı zamanda uluslararası "Marco Polo" platformunun ödeme garantisi modülünde yapılan ilk işlem olarak geçmekte.

Yapılan işlem kapsamında, Şişecam tarafından Almanya'da faaliyet gösteren Kuraray GMBH'dan yapılması planlanan ithalata ilişkin sipariş, Marco Polo platformu üzerinde bir dijital akıllı sözleşme olarak oluşturuldu. Bu akıllı sözleşmenin taraflarca onaylanması ile İş Bankası, vadede ödeme yapma taahhüdü verip işleme finansal garanti sağlayarak, ithalat süreci günümüz geleneksel yöntemlerine göre çok daha kısa süre içinde başlamış oldu.

Yaşanan bu önemli gelişme ile ilgili konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, şu sözleri kaydetti:

“2020 yılında gerçekleştirdiğimiz iki pilot işlemden sonra şimdi de canlı ortamda blockchain teknolojisi ile dış ticaret işlemini başarıyla tamamladık. Artık fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor verilerin eşleşmesine ve elektronik ticarete dayalı bankacılık hizmetlerine duyulan ihtiyaç artıyor. Biz de her alanda müşterilerimize inovatif ve katma değerli çözümler sunma anlayışımız çerçevesinde, blockchain teknolojisini dijitalleşme çalışmalarımızda özel olarak konumlandırıyoruz. Böylelikle, hızla değişen uluslararası ticaret ortamında müşterilerimizi geleneksel çözümlere ek olarak yeni finansal ürünlerle tanıştırmak üzere çözümler üretiyoruz.”

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim