Anlık Bildirim

İşçi çıkaran Foxconn'a devlet yardımı

Dönemsel olarak mobil cihaz satışlarında azalma yaşanması, Çinli üreticileri doğrudan etkiliyor. Yılın ilk aylarındaki durgunluk işçi çıkarmaya kadar giden tedbirlere neden oluyor.

Çin'de son dönemde yaşanan ekonomik durgunluk kimsenin dikkatinden kaçmıyor. Ülkedeki üreticiler diken üzerindeyken, temel üretim kategorilerinden olan elektronik cihaz pazarında yaşanan problemler doğrudan etki yapmaya başladı. Yılın ilk aylarında yaşanan durgunluk, Çinli üreticileri sarsıyor. 

Bir süre önce Apple'ın, yılın ilk üç ayı için iPhone satışlarında düşüş öngörmesi nedeniyle, üretimde yüzde 30 kısıntıya gideceği haberleri gündeme gelmişti. Sadece Apple değil pek çok markanın aynı dönemde durgunluk beklentisine girmesi, üretimin azaltılması sonucunu doğurdu. 

Zaten durgunluk içerisinde olan Çinli üreticilere bir de bu darbe gelince, işten çıkarmalar da kaçınılmaz oldu. iPhone üretiminin büyük kısmını yapan Foxconn, Zhengzhou tesislerinde pek çok işçiyi ücretsiz izne gönderirken, bir kısmını da işten çıkarmak zorunda kaldı. Yine iPhone üretimi yapan Pegatron ve lens tedariği yapan Largan, azalan talep nedeniyle hisselerde büyük düşüş yaşıyor. Genel anlamda durgunluktan etkilenen 134 Çinli tedarikçi bulunuyor. 

Çin hükümeti, işten çıkarmaların artarak ekonomiyi etkileyecek noktaya gelmemesi açısından mali destek yapma kararı aldı. Hükümet işten çıkarmaların önlenmesi için firmalara toplamda 23 milyon dolar civarında destek sunacak. Bunun yaklaşık 12.6 milyon doları ise sadece Foxconn'a ayrıldı. Zira bir milyondan fazla çalışanı bulunan Foxconn'un, büyük işten çıkarmalar yapması sektörde domino etkisine neden olabilir. 

Genelde yılın ilk üç ayı durgun zaman olarak biliniyor. Tüketicilerin yeni amiral gemi modellerini beklemesi nedeniyle raflardan uzak durması satışları düşürüyor. Yaz ve sonbahar aylarında ise satışlar artarak beklenen seviyelere çıkıyor. Bu da hem üreticileri hem de tedarikçileri rahatlatıyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim