Anlık Bildirim

Kapanmaya rağmen karbon salınımı en üst seviyede!

2020 yılının büyük kısmı pandemi nedeniyle kapanmayla geçmiş olmasına rağmen karbondioksit salınımı yine de tarihin en üst seviyesinde. Ülkelerin gelecek için belli adımlar atmaları şart.

Kapanmaya rağmen karbon salınımı en üst seviyede! Tam Boyutta Gör

Küresel bir salgın bile karbondioksit konsantrasyonlarının yükselmesini engelleyemez. Bilim insanlarının CO2 konsantrasyonlarını yıldan yıla karşılaştırdığı 2021  mayısta CO2 yine tarihi seviyelere ulaştılar.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre gezegenin atmosferdeki karbondioksiti bu mayıs ayında ortalama olarak milyonda 419 (%0,0419) ısıttı. Bu CO2 birikimi, ortalama küresel sıcaklığın yaklaşık 7 derece Fahrenheit daha sıcak olduğu ve deniz seviyelerinin bugün olduğundan 78 fit daha yüksek olduğu dört milyon yıldan biraz daha önceki zamandaki dünyayla karşılaştırılabilir.

Bilim insanları çok daha şiddetli bir sorun olmazsa CO2 seviyelerinin yükselmeye devam edeceği konusunda uyarıyorlar. Ki bu da dünyayı daha fazla yaşanılmaz hale getirecektir. sı

"Sonuç olarak 2020'deki kapanmadan çok daha büyük bir kapanmaya ihtiyaç var"

Scripps Oşinografi jeokimyacısı Ralph Keeling bir NOAA bildirisinde “Atmosferik CO2 üzerindeki nihai kontrol düğmesi fosil yakıt emisyonlarıdır” dedi. Ayrıca “sonuçta 2020'nin COVID ile ilgili kapanmalarından çok daha büyük ve daha uzun süreli kesintilere ihtiyacımız var” diyerek ekledi. 

CO2 kirliliği 2020'de insanlar evde kaldıkça ve işletmeler pandemi sırasında operasyonları erken durdurduğundan yaklaşık yüzde 6 düştü. Ancak geçen yılın sonunda, kirlilik zaten kükreyerek geri gelmişti. Aralık 2020'de enerji kullanımından kaynaklanan küresel emisyonlar, bir yıl öncesine göre zaten biraz daha yüksekti.

2020 ayrıca tarihi Paris İklim Anlaşması'nın kabul edilmesinden bu yana beş yıl oldu. Geçen yıl boyunca hükümetler, sera gazı emisyonlarını azaltma taahhütlerini artırma baskısı ile karşı karşıya kaldılar. Dünyanın şu anki en büyük CO2 kirleticisi Çin, 2060 yılına kadar yakalayabileceğinden veya dengeleyebileceğinden daha fazla emisyon salmayı bırakacağını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden, bu hedefe 2050 yılına kadar ulaşmayı hedefliyor. Ancak şimdiye kadar istekleri henüz doğru düzgün bir şekilde desteklenmedi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim