Koronavirüs nedeniyle pek çok şirket uzaktan çalışma modeline geçti. Uzaktan çalışma modeline pandemiden önce sıcak bakılmıyordu ancak görünen o ki şirketler bu çalışma modelini benimsedi. Koç Holding, 35 bin ofis çalışanının kalıcı olarak uzaktan çalışma modeline geçtiğini duyurdu.
İlginizi Çekebilir
Uzaktan/esnek çalışma modeli, geleceğin çalışma yöntemi olarak gösteriliyor. Pandemi döneminde edinilen tecrübeler ışığında Koç Holding şimdiden uzaktan çalışma modelini kalıcı hale getirdi. Uzaktan çalışma sayesinde çalışanların yolda geçen zamanı ortadan kalkıyor. Ofisteki giderler azalıyor. Dileyen dilediği yerden çalışma keyfine sahip oluyor. Bu sayede personeller daha verimli çalışıyor.
Ayrıca Bkz. "Covid-19'a rağmen patent başvuru sayısı arttı"
Koç Holding’in 35 bin çalışan ile uzaktan çalışma modeline geçişi hakkında konuşan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Bu dönemde elde edilen tecrübelerimiz ışığında, geleceğin esnek çalışma modellerine yönelik çalışmalarımızı olgunlaştırarak devreye alıyoruz. Uzaktan çalışma modeli 35 bin ofis çalışanı arkadaşımız için kalıcı bir uygulama haline geliyor. Uzaktan/esnek çalışma, çalışanların yolda geçen zamanlarını ortadan kaldırıyor. Ofis alanı, personel servisi kapasitesi gibi ihtiyaçlar azalıyor. Hem çalışan tatminini hem de verimliliği artıracak büyük bir potansiyel var." dedi.
Dijital dönüşümden çekinmediklerini vurgulayan Çakıroğlu, “Her şeyden önce açık fikirlilikle dünyadaki gelişmeleri izliyoruz. Değişmekten korkmuyoruz; kendimize güveniyoruz. Pandemi sürecinde de teknoloji alt yapımız sayesinde hızla uzaktan çalışmaya geçebildik.” ifadelerini kullandı.
https://cdn.koc.com.tr/cmscontainer/kocholding/media/koc/06medya-merkezi/bizden-haberler-dergisi/pdf/2020/bh-490.pdf Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Kombiyi bilmem. Zira kombi zaten, kusura bakmayın ama, salakça. Hep söylüyorum, gene söyleyeyim, bir binanın dairesi binadan ayrı bir parça değildir. Bir bina komple ısınır, komple soğur. Bir bina parça parça ısıtılmaz. Bu sebepten ötürü tamamen bağımsız kombi tam manası ile saçmalıktır.
Bir konut, yakıt tasarrufu için gündüz kısık, akşam harlı yakarak binayı sıcak tutabilir. Gündüz kapatırsan, akşamüstü öyle bir abanman gerekir ki, toplamda ya aynı, ya daha fazla yakıt tüketirsin. Dolayısı ile bina soğutulmaz. En ekonomik yöntem budur yani.
Trafikte geçen zaman, sebep olunan kaynak israfı da muazzamdır. Buna altyapı zorunlulukları için gerekli yatırımı da ekleyin. Acayip bir israf aslında uzaktan çalışabilecek adamın ofisten çalışması...
Ek olarak bir çok büyük şehir acayip pahalı. Ve sıkıcı. Bir çok insan çok daha tatlı yerlerde çalışabilecektir. Maliyetini kısabilecektir veya daha güzel bir hayat sürebilecektir.
Yazın annem ile ağabeyim Kaş'a gitti tatile. Teyzemin yazlığı boştu. Ocak 20'ye kadar kaldılar. Ağabeyim evden çalışıyor... Önünde lebi derya manzara... İş bitiyor, Kasım ayında denize giriyor falan...
---------------------
Ofisler de küçülecek. Ofis fazlası oluşacak. Kiralar düşecek. Konutlara dağılmış olan küçük ofisler ofis binalarına geçme imkanı bulacak. Konut fiyatları da düşecek. Bir kesim insan şehir dışında çalışabilir olduğu için taşınacak, kira fiyatları gene düşecek. Bildiğin arz fazlası yani... İstanbul'da etkisi olur. Ankara'da olmaz. Sanıyorum Türkiye'de bir tek İstanbul'da etkisi hissedilir. Çok da güzel olur. İstanbul iki nefes alır. Ben de gezmeye daha sık gelirim.
İki nefes alsın İstanbul. Uzaktan çalışın.
---------------------
Burada çalışana sebep olacak ek maliyetlerin tamamının şirketler tarafından karşılanması çok önemlidir. "Artık yol yok, ama ısınma için yakıt ve çalıştığın sürenin internet ve elektrik yardımı var. Yemekhane yok, ticket var. Çay kahve yardımı. Cattle elektriği yardımı" gibi bir yaklaşım zorunluluktur. Zamanla yasal zemine de oturur.
Burada en büyük tehdit "ne de olsa evdesin şunu da yapıver" tehdididir. Fazla mesaiye dönüşmemelidir. İşi icabı konuşan insanlar, şahsi telefonlarını işe dahil etmemelidir. Normalde trafik 6'da kesiliyorsa gene 6'da kesilmeye devam etmelidir falan filan. Türkiye'de bu konu biraz havada kalır.
Amerika kısmen geçmeye başlamıştı onların endüstriyel yapısı farklı çünkü.. pandemi bu süreci hızlandırdı belki 10 senede komple geçilicek bu sistemlere hızlıca geçilmesini sağladı..
Bazı dünya devi ama hala karsdüzende inat eden Avrupa daki dev gruplar bile bu sisteme hızlıca adapte olup geçmeye başladı.. sisteme ayak uyduramayan kendini yenileyemeyen zamanın ruhunu yakalayamayan şirketler istedikleri kadar dünya devi olsunlar yok olur giderler...
Evden çalıştırmanın avantajı çok fazla zaten komple evden çalıştırma değil Avrupa'daki de .. Kısmi evden çalıştırma .. misal çalışanlar gene ayda belirli bir gün dönüşümlü gidiyorlar ofslerine.. geri kalan günler evden çalışıyorlar..
Çalışana avantajı say say bitmez özellikle çocuk büyüten kadın beyaz yakalılar için parada amortisman bakıcısı okulu osu busu.verdiği paralar cebine kalıyor ..
İş veren için büyük ekonomi eskiden komple bir binayı kapatıp yada bir binanın 2 yada 3 katını kapatıp ofis yapıp ayda 50 bin 100 bin kira vermektense .. Misal 100 çalışanı varsa 25 kişilik ufak bir ofis.kiralayıp her 3-5 bin kira verip her hafta dönüşümlü 25 kişi işe gelse onun için inanılmaz ekonomi demektir..
Tabii.koca bina yada binanın 2-3 katını kiraladın mı sadece kirası yok gider mekan büyüdükçe oraya hizmetli ihtiyacında artar çaycısı, büfecisiz yemekhanesi , temizlikçisi... Diğerinde bunların hiç birine gerek yok....
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
5978 kez okundu.
40 kişi, toplam 40 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
koronavirüs, uzaktan çalışma ve