Anlık Bildirim

Kuşlar, hayvanların sırtındaki tüyleri çalıyor

Ecology isimli akademik dergide yayınlanan bir araştırmaya göre bazı kuş türleri, yuvalarında kullanmak için hayvanlardan ve insanlardan tüy ve saç “hırsızlığı” yapıyor.

Bilim adamları, bazı kuş türlerinin insanlar da dahil olmak üzere birçok hayvandan tüy “çalıp” yuvalarına astar yaptığını söylüyor. Yakın tarihte yapılan bir çalışmada araştırmacılar, kuşların yaptığı bu “saç hırsızlığını” detaylandırdılar.

Kuşlar, hayvanların sırtındaki tüyleri çalıyor Tam Boyutta Gör

Araştırmacılara göre tüylerin kuşlar için neden bu kadar çekici olduğu belli değil; ancak bu uygulamanın yırtıcıları caydırmada işe yarayabileceğini düşünüyorlar.

Birçok kuşun yuvalarında memeli tüyü kullandığı bilinen bir şey. Özellikle Paridae ailesindeki türlerin hayvanların leşlerinden topladığı tüyleri yuvalarında kullandığı biliniyordu. Illinois Üniversitesi’nde Çevre Bilimleri profesörü Jeffrey Brown ise bunun sadece hayvan leşleri ile sınırlı kalmadığını keşfetti. Brown yaptığı araştırmada bir baştankara türündeki kuşun uyuyan bir rakundan dikkatli bir şekilde tüy çaldığını gözlemledi ve bunu videoya kaydetti. Rakun ise bu durumu hiç fark etmedi.

Kuşlar, hayvanların sırtındaki tüyleri çalıyor Tam Boyutta Gör

“Saç hırsızları”

Bu olay, Brown ve ekibini bu ilginç olayı derinlemesine inceleyecek kadar meraklandırdı. Araştırmaları, geçtiğimiz ay Ecology isimli akademik dergide yayınlandı ve olay Yunanca da “saç hırsızı” anlamına gelen “kleptotrichy” olarak adlandırıldı. Uzmanlar, bu olaydan akademik literatürde sadece 11 kez bahsedildiğini gördüler ve bu olayın pek bilinmediğini düşündüler; ancak daha sonra YouTube’un derinliklerine indiklerine bu tarz olaylarla ilgili birçok video bulunduğunu keşfettiler.

2015 yılında yayınlanmış olan bir videoda da bir kuşun rakundan tüy çaldığı görülüyor:

Nedeni bilinmiyor

Araştırmacılara göre bu tarz videolar bize, “kleptorichy” olayının bilinenden “çok daha yaygın” bir davranış olabileceğini gösteriyor. Kuşların tüy çalmasının gerçekten neden olduğu ise bilinmezliğini koruyor ve keşfedilmeyi bekliyor. Uzmanlara göre, memeli tüyleri soğuğa karşı koruyucu olduğundan dolayı bu olay gerçekleşiyor olabilir. Ayrıca, tüylerden yayılan kokunun düşman yırtıcılara karşı etkili olması da kuşların bu davranışı sergilemesinde etkili olabilir.

Bu tuhaf alışkanlığın nedeni ne olursa olsun, bu minik kuşların canlı hayvanlardan risk alarak tüy çalması bile oldukça ilginç bir olay. Bu bize etrafımızdaki hayvanlar hakkında hâlâ ne kadar az şey bildiğimizi gösteriyor.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim