Anlık Bildirim

Londra’nın tamamı ultra düşük emisyon bölgesine dönüyor

Londra’nın merkezinde 2019 yılından beri uygulanan düşük emisyonlu olmayan araçların ücret ödediği sistem genişliyor. Radikal bir kararla Londra'nın tamamı düşük emisyon bölgesi haline gelecek.

Londra'da şehrin hava kalitesini ve buna bağlı olan sağlık sorunlarını azaltmak için şehir bazı kesimlerce tartışmalı olan ama çevrecilerin desteklediği kanun belediye meclisinden geçti. Buna göre 2019 yılında şehrin merkezinde uygulanan sistem Ağustos 2023’te tüm Londra şehir sınırlarına yayılacak.

Londra'da radikal emisyon kararı

Bilindiği üzere Londra merkezi kesiminde 2003’ten beri trafiği önleme amaçlı giren araçlardan ücret alınmakta. ULEZ olarak adlandırılan sistem ilk çıktığında sadece şehir merkezi için başlamıştı. Güncel durumda ise yeni tip gereksinimlerini sağlamayan içten yanmalı motorlu araçlar şehir sınırlarına girince otomatik olarak günlük £12,5 (yaklaşık 285 ₺) ödemek zorunda kalacak.

Getirilen uygulamanın en büyük faydası ise NOx emisyonlarının bölgede yarı yarıya azaltması gösterilebilir. Ücret uygulamasının esas amacı en çok kirleten araçları yani eski araçları yoldan çekmeye şehir sakinlerini razı etmek. Sistem bu konuda da başarılı zira 2017’de anons edilen bölgedeki araçların sadece %39’u bu sıkı kurullara uyar iken iken 2019’da %87’ye ve şimdi ise %94’e ulaşmış durumda.

Londra'da radikal emisyon kararı

Bu gereksinimler ise şöyle.

  • Motorsikletler Euro 3’e uymak zorunda. (2007 sonrası araçlar)
  • Benzin ile çalışan arabalar ve kamyonetler Euro 4’e uymak zorunda (2006 ve sonrası araçlar)
  • Dizel araçlar Euro 6’ya uymak zorunda. (2015 ve sonrası araçlar)
  • Otobüsler ve kamyonlar Euro 6’ya uymak zorunda ya da £100 ödemek zorunda

Toplanan para Londra şehrinin hava kalitesini arttırmak üzere şehir ulaşım alt yapısı için harcanacak. Gücü araçlarını değiştirmeye yetmeyen kesim için de kısıtlı bir bütçe ayrılmış durumda. Para ödemek istemeyenlere yürümek, bisiklete binmek, toplu taşıma kullanmak veya yeni uygun araç ile değişim yapması tavsiye ediliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2245 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
londra, emisyon ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim