Anlık Bildirim

Apple’ın kendi cihaz ekosisteminde bağımlılık konusuna ne derece önem verdiğini hepimiz biliyoruz. Sürekli bir firmaya bağlı kalmaktansa kendi bileşenini geliştirme prensibini benimseyen Apple, özellikle iOS tarafında kısmen bunu başardı.

Kendi mühendisleriyle geliştirdiği A serisi işlemciler, görüntü sinyal işlemcisi, video şifreleme yongası firmaya özelleştirme konusunda büyük bir avantaj sağlıyor. Bunu da performans olarak yansımasını görüyoruz.

Sırada Mac ekosistemi var

Mac tarafında ise geçmiş dönemlerde gündeme gelen ancak sonradan kaybolan bir iddia vardı. Apple’ın Mac bilgisayarların en azından bir kısmında Intel bağımlılığından kurtularak kendi özelleştirilmiş işlemcisine geçiş yapmak istediği bir süre konuşulmuştu. Ne var ki Intel’in performans ve enerji tüketimi konusunda sürekli bir gelişme içerisinde olması bu iddiayı rafa kaldırmıştı.

Bugün tekrar aynı iddialar ortaya çıkmış durumda. Asyalı kaynaklar Apple’ın Mac bilgisayarları için özelleştirilmiş bir ARM işlemcisi geliştirmek niyetinde olduğunu ve arayışlara girdiğini iddia ediyor. Bu noktada ARM işlemci planlarının sadece MacBook ailesi ile sınırlı olduğunu belirtelim. Aksi takdirde masaüstü sistemler için ARM tabanlı güçlü bir işlemci şimdilik hayalden öteye gidemiyor.

Bu niyetin en büyük sebebi tüketicilerin taşınabilirlik ve uzun batarya sürelerine daha çok önem vermeye başlaması. Intel işlemcilerle MacBook ailesi zaten uzun kullanım sürelerine imza atıyor ancak bugün rakiplerine baktığımız zaman 17 saati aşan ortalama süreler görüyoruz. Bu bakımdan Apple’ın farklı bir çözüm bulması gerekiyor.

İddiaların yeniden gündeme geldiği zaman diliminde ARM üzerinde çalışan Windows 10 dizüstü bilgisayarların satışa çıkmak üzere olması bir tesadüf değildir. Windows tarafında başlayan böyle bir hareketlilik mutlaka Apple tarafına da sıçrayacaktır.

İddialar doğruysa Apple’ın ilk etapta MacBook Air için ARM tabanlı bir işlemci geliştireceğini düşünebiliriz. Apple A11 Bionic işlemcisi firmanın potansiyelini zaten gözler önüne seriyor. Bu tasarımdan bir tık daha iyi bir işlemci rahatlıkla MacBook Air serisini kaldırabilir.

Elbette ARM işlemcileri konuşuyorsak uyumlu bir MacOS işletim sisteminden de bahsetmemiz gerekiyor. Özelleştirilmiş bir ARM işlemci için Apple’ın MacOS platformunu uyumlu hale getirmesi şart. Bunun için firmanın sağlam bir ekip ve kaynak ayırması gerekiyor. Elbette bu da bir risk. Bakalım tüketici eğilimleri firmayı ne kadar zorlayacak?

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim