Oturma odalarımızı hedef alan çoklu ortam bilgisayalarının yaygınlaşması ayrıca nettop olarak tanımlanan maliyet odaklı giriş seviyesi sistemlere olan ilginin de hemen her geçen gün artması, kompakt yapılı donanımlara olan ihtiyacı da beraberinde getirdi. Ekran kartı üreticileri düşük profilli modeller ile artan talebe cevap vermeye çalışırken anakart üreticileri ise Mini-ITX ve Micro-ATX çözümlere yoğunlaşmaya başladı. Intel ve iş ortakları Atom platformuyla birlikte işlemci ve anakartı entegre olarak sunarken AMD cephesindeyse işlemci bağımsız, donanımsal alt yapısı güçlü anakartların hazırlandığını görüyoruz.
Geçtiğimiz aylarda AMD platformunda adını sıkça duymaya başladığımız J&W firması, 780G yonga setini temel alan Minix isimli ITX anakartıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. J&W'den sonra Magic Pro firması da Mini-ITX formundaki yeni anakartını duyurdu. Firmanın yeni anakart özellikleri ve farklılık yaratan bazı detayları ile AMD platformunda ilgi merkezi olacak gibi görünüyor. Öte taraftan Uzakdoğulu anakart üreticilerinin arka arkaya duyurduğu yeni modellerin, AMD çözümlerinin çoklu ortam bilgisayarlarında yaygınlaşabilmesi adına firmaya yeni fırsatlar sunduğu da oldukça önemli bir detay.
Magic Pro firmasının MP-NC81 kod adlı yeni modeli, AMD'nin geçtiğimiz Mart ayında duyurdu 780G yonga setini kullanıyor. Soket AM2+ formundaki Phenom işlemcileriyle uyumlu olan anakart ayrıca geriye doğru uyumluluk stratejisi ekseninde soket AM2 formunda tek ve çift çekirdekli AMD işlemcileriyle de kullanılabiliyor. Bellek desteği noktasında anakart boyutu itibariyle masaüstü bilgisayarlar için standart anakartlar gibi olağan bellekleri kullanamıyor. İşte bu sebeple Magic Pro'nun yeni anakartı MP-NC81 üzerinde SO-DIMM bellek slotu yer alıyor.
Belirttiğimiz üzere sadece bir adet SO-DIMM slotuna sahip olan anakart, dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan kompakt yapılı bellek modülleri ile kullanılabiliyor. 780G yonga setinin öne çıkan özelliklerinden biri olarak Magic Pro'nun yeni modeli DirectX 10 destekli HD 3200 IGP'sine de sahip. Üstelik firma entegre grafik işlemcisini SidePort bellek teknolojisi ile desteklemiş ve entegre grafik işlemcisinin kullanımına özel olarak anakart üzerine 128MB'lık bellek yongası konumlandırılmış. Tabii entegre grafik işlem biriminin yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma yapabildiğini de hatırlatalım.
H.264, VC-1 ve MPEG2 formatındaki 1080p videoları işlemciye fazla yük bindirmeden oynatabilen anakart, güney köprüsü olarak SB600 yongasını kullanıyor. RAID 0, 1, 10 desteğine sahip olan 4x SATA-II konnektörü ile donatılan MP-NC81 üzerinde görüntü aktarımı için HDMI konnektörü de yer alıyor. Yanil dileyen kullanıcılar Magic Pro'nun yeni anakartını temel alan sistemlerini tek kablo üzerinden LCD HDTV'leri veya monitörleriyle de kullanabilecekler. Görüntünün yanı sıra ses içinse anakart ile S/PDIF optik ses çıkışının geldiğini belirtmekte fayda var.
Katı kapasitörleriyle dikkat çeken ayrıca pasif soğutma kullanan anakart üzerinde ayrıca iki adet eSATA portu da yer alıyor. Bu sayede özellikle harici depolama çözümlerinin sistemle kullanılması noktasında kullanıcılara kolaylık sağlanması hedefliyor. 6 kanal yüksek tanımlı ses desteğine sahip olan anakart gigabit ethernet desteğine de sahip. Isıl güç tasarımı 95 watt'a kadar olan AMD işlemcileri destekleyebilen anakartın dikkat çeken anakartın bir diğer dikkat çekici detayı ise opsiyonel olarak sunulan kart üzerinden 802.11n WiFi desteği sunması.
Ufacık boyutuna rağmen pek çok kullanıcının gülük ihtiyaçlarını karşılayabilecek teknik alt yapısı ile dikkat çeken Magic Pro MP-NC81, AMD tabanlı HTPC sistem toplama arefesinde olan kullanıcılar için yeni ve dikkat çekici bir alternatif olabilir. Ayrıca şimdiye kadar Asus ve Asrock'ın üst modellerinde gördüğümüz WiFi kartının da opsiyonel olarak sunulması hem üretici firma Magic Pro'nun iddiasını gözler önüne seriyor hem de komple çözüm olma noktasında anakartın pozisyonunu güçlendiriyor. Magic Pro MP-NC81'in fiyatı hakkındaysa henüz net bir bilgi bulunmuyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
ah dronlara karşı da bir akkor güncellemesi olsaydı tadınadan yenmezdi o zaman.
Ozaman 2025 yılında Türkiye olmayacak ?