Anlık Bildirim

Araştırmaya göre Moderna aşısı, BioNTech’ten iki kat daha fazla antikor üretiyor

Covid-19 aşıları Moderna ve Pfizer/BioNTech’i karşılaştıran yeni bir araştırma, Moderna aşısı BioNTech aşısından iki kat daha fazla antikor ürettiğini ortaya çıkardı.

%90’dan fazla korumaya sağlayan Covid-19 aşıları Moderna ve Pfizer/BioNTech’in ürettiği antikorları incelemek için yeni bir araştırma yapıldı. İncelemeler, Belçika’da her iki aşıdan da çift doz aşı olmuş 1.600 sağlık çalışanı üzerinde yapıldı.

Moderna, BioNTech’ten iki kat daha fazla antikor üretiyor Tam Boyutta Gör

Bağışıklık oluşturulmasında en önemli faktörlerden biri olarak görülen antikor üretimi her iki aşıda da karşılaştırıldı. 6-10 haftalık kan numunelerinin incelenmesi sonucunda da Moderna aşısının oluşturduğu antikor miktarının BioNTech aşısından iki kattan daha fazla olduğu görüldü.

Çalışmaya katılanların hiçbiri daha önce Covid-19 hastalığına yakalanmamış kişilerdi. İncelemelerde,  Moderna aşısı olanlardaki seviyenin milimetre başına 2.881 ünite olduğu görülürken Pfizer/BioNTech aşısı olanların seviyesinin 1.108 ünite olduğu gözlemlendi.

“Birçok nedeni olabilir”

Amerikan Tabipler Birliği’nin pazartesi günü Journal of the American Medical Association’da yayınladığı bir bildiride ise bu durumun Moderna aşısında daha yoğun aktif bileşen bulunmasından (Modernada 100 mikrogram, BioNTech’te 30 mikrogram) kaynaklanabileceği belirtildi.

Ayrıca, açıklamalarda bu durumun oluşmasının bir diğer sebebi olarak aşı dozları arasındaki süre gösterildi. BioNTech’te iki doz arası süre üç hafta iken Moderna’da dört haftalık bir süre gerekiyor.

Moderna, BioNTech’ten iki kat daha fazla antikor üretiyor Tam Boyutta Gör

 Başka araştırmacılar da böyle bir çıkarım yapmak için çok erken olduğunu söyleyerek daha detaylı araştırmalar yapılması gerektiğini önerdi.

Emory Üniversitesi’nden David Benkeser de araştırma ile ilgili, “Her iki aşı da yüksek düzeyde antikor üretimi gösteriyor. Zaten önceki çalışmalar bize, nispeten düşük antikor seviyelerinin bile hastalığa karşı koruyucu olacağını göstermişti.”

“Moderna, aşıya iyi yanıt vermeyenlerde etkili olabilir”

Ancak, çalışmanın yazarlarından olan Belçikalı mikrobiyolog Deborah Steensels bu durumla ilgili, “Yüksek seviyelerdeki antikor seviyeleri, daha uzun süreli korumalar sağlayabilir. Ayrıca, Moderna aşısındaki antikor seviyesinin yüksek olduğu tamamen kanıtlanırsa Moderna, aşılara iyi yanıt vermeyen, bağışıklığı baskılanmış kişiler için daha etkili olabilir” ifadelerini kullandı ve çalışmanın önemini vurguladı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7899 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
moderna, Pfizer/BioNTech ve
2 etiket daha antikor Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim