Anlık Bildirim

Multipl skleroz hastalarında prognoz takibi yapabilen kol bandı geliştirildi

MYO-band adlı cihaz 117 MS hastasında ve 30 sağlıklı birey içeren kontrol grubunda test edildi. Cihazın motor fonksiyon ile kas gücü değişikliklerini başarıyla saptadığı tespit edildi.

Multipl skleroz hastalarında prognoz takibi yapabilen kol bandı geliştirildi Tam Boyutta Gör

 

Multipl skleroz olarak adlandırılan ve beyin ile medulla spinalis tutulumu ile karakterize ilerleyen, progresif ve otoimmün hastalıktan muzdarip kişilerin hastalık prognozunu takip etmesi ve hastalığa ait değişimlerin incelenmesi her zaman düşünüldüğü kadar kolay olmayabiliyor.

Genel olarak multipl skleroz hastalarının prognostik takibi klinikte yapılan hasta değerlendirmeleri neticesinde yapılmakla birlikte klinik takibin aralıklı yapılması sebebiyle hastada gelişen durumlar anında gözlenip takip edilemeyebiliyor. Bunun sonucunda da erken evrede yakalanabilecek durumlar yıllar sonra tespit edilebiliyor.

University of California San Diego School of Medicine kurumundan bir grup araştırmacı ticari satışta bulunan ve MYO-band olarak adlandırılan cihaz üzerine yoğunlaştı. MYO -band adlı cihaz elektronik cihazların basit mimik hareketleriyle kontrol edilmesini sağlayacak ivme ölçerler, jiroskoplar ve çeşitli elektrotlar ile donatılmış cilt üzerindeki sinir impulslarını algılayabilecek şekilde tasarlanmış bir cihaz olarak ticari piyasada bulunuyordu.

MYO-band cihazı testlerde olumlu sonuç verdi

Multipl skleroz hastalarında prognoz takibi yapabilen kol bandı geliştirildi

MYO-band cihazı 117 MS hastasında ve hasta gruba ek olarak oluşturulmuş 30 sağlıklı birey içeren kontrol grubunda test edildi. MYO-band deneklere giydirildi ve günlük olarak yaptırılan 5 dakikalık egzersiz boyunca deneklerin el veya ayak parmaklarından veriler alındı. Deneklerin 4 uzvundan alınan veriler analiz edilmek üzere bilgisayara aktarıldı.

Analiz edilen veriler ''altın standart'' olarak tanımlanan klinik tanı yöntemlerinin ulaştığı klinik sonuçlarla karşılaştırıldı ve verilerin motor fonksiyon ile kas gücü değişikliklerini başarıyla saptadığı tespit edildi. Araştırma ekibi verileri daha iyi ve gelişmiş bir yazılımla incelemeyi ve çalışmayı bir adım öteye taşımayı planlıyor.

Yeni araştırma sayesinde MS hastalarının takibi ve değerlendirilmesi kolaylaşacak gibi görünmekle birlikte çalışma ileri adımlara taşınabilirse klinik değerlendirmelerin göreceli olarak değerlendirilmesi neticesinde oluşan tanılar daha objektif hale getirilebilecek ve hekimin klinik deneyimi ile klinik tanı arasındaki ilişki daha standart hale getirilebilecek gibi görünüyor.

Yeni araştırma Annals of Clinical and Translational Neurology dergisinde yayımlandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim