Anlık Bildirim

NASA, 11 milyon kişinin ismini Mars'a gönderecek: Türkiye listede başı çekiyor

NASA yaklaşık 11 milyon kişinin ismini, Perseverance gözlem aracına yerleştirdi. Perseverance önümüzdeki Temmuz ayında Kızıl Gezegen'e gönderilecek.

NASA, 11 milyon kişinin ismini Mars'a gönderecek: Türkiye listede başı çekiyor Tam Boyutta Gör

NASA'nın önümüzdeki yaz aylarında Mars'a göndermeye hazırlandığı Perseverance uzay aracı için hazırlıklar son sürat devam ediyor. Bugün görevle ilgili bir güncelleme yayınlayan NASA, Perseverance üzerinde Mars'a gönderilecek olan isimlerin mikroçiplere yazıldığını açıkladı. Toplam 10.932.295 kişinin ismi üç farklı mikroçipe yerleştirildi.

Türkiye açık ara farkla lider

"İsmini Mars'a Gönder" projesi özellikle de ülkemizden çok büyük ilgi gördü. NASA'nın yayınladığı verilere göre Türkiye, açık ara farkla en çok kayıt yaptıran ülke konumunda bulunuyor. Tam 2,5 milyon kişi ülkemizden ismini kaydettirmiş. Listenin ikinci sırasında 1,3 milyarlık bir nüfusa sahip olan Hindistan, üçüncü sırasında ise Perseverance görevinin sahibi olan ABD var. Türkiye olarak gerçekten de ilginç bir işe imza atmışız.

NASA, isimleri Mars'a göndermek için elektron ışını ile işleme teknolojisinden faydalanıyor. Araştırmacıların ifadelerine göre isimler, 75 nanometre genişliğindeki metinler halinde bir bozuk para büyüklüğündeki silikon çiplerin üzerine yazılmış. NASA, milyonlarca ismin bir mikroçipe sığdırılabildiğini belirtiyor. Mikroçipler cam bir koruma altında Mars'a fırlatılacak.

Perseverance üzerine yerleştirilen çiplerin görüntüsü:

NASA, 11 milyon kişinin ismini Mars'a gönderecek: Türkiye listede başı çekiyor Tam Boyutta Gör

NASA'nın Perseverance misyonundaki en büyük hedefi "Mars'ta yaşam var mıydı?" sorusuna cevap aramak olacak. Mars'ın bundan milyarlarca yıl önce tıpkı Dünya'ya benzediği; güçlü bir atmosfere ve okyanuslara sahip olduğu tahmin ediliyor. Perseverance gezgini Kızıl Gezegen'in geçmişini araştırarak bu dönemlerin izlerine ulaşmaya çalışacak.

Perseverance'ın önümüzdeki Temmuz ayında fırlatılması ve 18 Şubat 2021 tarihinde Mars'ın Jezero Krateri'ne iniş yapması bekleniyor. Jezero Krateri'nde milyarlarca yıl önce, içerisinde yaşam barındıran nehirlerin olduğu tahmin ediliyor. Perseverance'ın araştırmaları için Jezero Krateri epey elverişli bir bölge olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6555 kez okundu.
19 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
perseverance, nasa ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim