Anlık Bildirim

NASA, Mars'tan örnekler getirecek roketin geliştiricisini seçti

NASA, Perseverance aracının topladığı numuneleri gezegenimize getirecek olan MAV roketinin geliştirilmesi için Lockheed Martin Space şirketiyle anlaştı.         

NASA, Mars'tan örnekler getirecek roketin geliştiricisini seçti Tam Boyutta Gör

NASA, Mars yüzeyinden Perseverance tarafından toplanan numuneleri gezegenimize getirmek için Mars Ascent Vehicle (MAV) geliştiricisi olarak Lockheed Martin Space'i seçti. Mars Numune İade Programı kapsamında numuneleri güvenli bir şekilde Dünya'ya getiren ilk robotik gidiş-dönüş yolculuğu gerçekleştirilecek.

Mars numuneleri dünyaya getirilecek

Hafif ve küçük bir roket olacak MAV, getirdiği numunelerle insanlı yolculuklar için önemli bilgiler sağlayacak. Mars Numune İade Programı, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın(ESA) ortaklaşa çalışmasıyla gerçekleştirilecek. NASA, MAV'ı Sample Retrieval Lander (SRL) adı verilen uzay aracıyla Mars'ın yüzeyine taşıyacak.

SLR, MAV'ı Perseverance aracının geçtiğimiz yıl Şubat ayında indirildiği ve numune topladığı yer olan Jezero Krateri'nin yakınına veya içine indirecek. Daha sonra Perseverance'nin topladığı numuneler, MAV'a yüklenilecek ve MAV, Mars yörüngesinde numunelerin gezegenimize getirilmesini sağlayacak ESA önderliğinde geliştirilen Earth Return Orbiter (ERO) aracıyla buluşacak.

Yaklaşık 194 milyon dolar değerindeki bu sözleşme kapsamında Lockheed Martin şirketi, NASA'ya birden fazla MAV test birimi ve bir uçuş birimi teslim edecek. MAV'ın, Mars'ın sert koşullarına dayanabilmesi ve birden fazla uzay aracıyla çalışacak kadar uyarlanabilir olması gerekiyor. Bunun da geliştirme aşamasında bazı zorluklar yaratabileceği düşünülüyor.

Her şey yolunda giderse NASA, SRL'yi 2026 yılından önce fırlatmayı planlıyor. Ayrıca, Mars yüzeyinden toplanan numunelerin 2030'ların başlarında ya da ortalarında gezegenimize getirilmesi bekleniyor.

NASA'nın blog gönderisinde bu görevin önemiyle alakalı: "Bu stratejik NASA ve ESA ortaklığı, başka bir gezegenden örnekleri geri getiren ilk görev ve başka bir gezegenin yüzeyinden ilk fırlatma olacaktır. Perseverance tarafından antik bir nehir deltasının keşfi sırasında toplanan örneklerin, yaşam potansiyeli de dahil olmak üzere Mars'ın erken evrimini ortaya çıkarmak için en iyi fırsatı sunduğu düşünülüyor." ifadelerine yer verildi.

Kaynakça https://www.engadget.com/nasa-mars-sample-return-lockheed-martin-rocket-contract-191937621.html https://www.nasa.gov/press-release/nasa-selects-developer-for-rocket-to-retrieve-first-samples-from-mars Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim