Anlık Bildirim

Nvidia ve Intel, Nettop platformu için işbirliğine gidiyor

Atom platformunun netbook dünyasında elde ettiği başarıyı nettop pazarında da tekrarlamak isteyen Intel, Nvidia ile işbirliğine gidiyor.

Bir süre öncesine kadar SLI kaynaklı anlaşmazlıktan ötürü aralarında soğuk rüzgarların estiği belirtilen Intel ve Nvidia ikilisi, Nehalem platformuna geçiş ile birlikte işbirliğine gitmiş ve Nvidia, SLI teknolojisinin kullanımı noktasında Intel'in X58 yonga setine yeşil ışık yakmıştı. Bugün gelinen noktadaysa bildiğiniz üzere X58 yonga setli anakartlar modeline göre SLI, Triple SLI veya Quad SLI desteği sunabiliyor.

Nvidia ve Intel işbirliğine gidiyor

Digitimes'ın PC üreticilerinden aldığı bilgiye göre, Intel ve Nvidia, yeni bir birlikteliğe daha yelken açarak maliyet odaklı kompakt sistemler için işbirliğine gidebilir. Eee PC ile başlayan netbook akımının elde ettiği başarıya paralel olarak Atom işlemci ailesiyle yüksek satış rakamlarına ulaşan Intel, benzer bir başarıyı nettop olarak bilinen maliyet odaklı, giriş seviyesi masaüstü bilgisayarlarda da tekrarlamak istiyor.

Atom tabanlı sistemlerin eleştri oklarına hedef alan belkide en zayıf noktası tahmin edebileceğiniz üzere entegre grafik işlemci performansları. Kullanılan 945GC yonga setinin sahip olduğu DirectX 9 destekli GMA 950 IGP'sinin grafik ve video performansı, Nvidia ve ATi'nin benzer çözümleriyle rekabet edecek seviyede değil. Sistemlerin güncellemeye pek yatkın olmaması da entegre grafik performansını öne çıkarıyor.

 

Nvidia ve Intel işbirliğine gidiyor

Intel'in mevcut Nettop platformunda grafik operasyonlarından DirectX 9 destekli GMA 950 sorumlu

Mobil arenada netbooklar ile elde ettiği başarıyı Nettop satışlarına da yansıtmak isteyen Intel, Atom tabanlı masaüstü sistemler için Nvidia tarafından hazırlanacak yeni yonga setini devreye sokmayı planlıyor. İşbirliği çerçevesinde Nvidia'nın uzun bir hazırlık sürecinin ardından geçtiğimiz aylarda kullanıma sunduğu, MCP79 kod adlı yonga setinin Atom platfomuna uyarlanması ve nettop sistemlerde kullanılması bekleniyor.

Bilindiği üzere MCP79'da yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma yapabilen CUDA ve DirectX 10 destekli entegre grafik işlem birimi bulunuyor. Nvidia nettopları takiben daha popüler olan netbook bilgisayarlara giriş yolu bulabilir mi sorusuna cevap verebilmek şimdilik zor olsa da Atom platformu için üreticilere MCP79 ile yeni alternatifler tanınması maliyetler açısından oldukça önemli.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim