Anlık Bildirim

Ekran kartı pazarına yeni oyuncu: PowerVR geri döndü

Çinli Innosilicon tasarımcısı Imagination Technologies ile iş birliği yaparak B-serisi x86 grafik teknolojileri temelinde Fantasy One ekran kartlarını geliştirdi. Kartlar oldukça iddialı. 

Fantasy One Type-A

Imagination Technologies ismini daha çok Apple A serisi yonga setlerinde ve farklı marka yonga setlerindeki PowerVR grafik birimleri ile duymuştuk. Ayrıca RISC tabanlı MIPS mimari tasarımı da işlemci modellerinde kullanılmıştı. Bununla birlikte Imagination çok daha iddialı bir silaha sahip. 

PowerVR ekran kartları geliyor

Imagination aslında VideoLogic olarak bir süre masa üstü platformlarda grafik teknolojileri geliştirmişti. Direct 3D ve OpenGL destekli Kyro grafik çekirdeği PowerVR ekran kartlarına hayat vermiş ancak sonrasında rekabete tutunamayan firma mobil dünyaya yönelmişti. 

2017 yılında Apple ile ortaklığı sona erdikten sonra krize giren İngiliz Imaginaton, Çinli Canyon Bridge konsorsiyumu tarafından geçtiğimiz dönemde satın alındı. Bununla birlikte grafik teknolojilerini koruyan PowerVR şimdi yeniden sahneye çıkıyor. 

Çinli Innosilicon firmanın teknolojilerini kullanarak Fantasy One adıyla yeni ekran kartlarını piyasaya sürüyor. Fantasy One Type-A ekran kartı 5 TFLOPS performansa sahip. 16GB GDDR6X bellek 128-bit veri yolunda 304GB/s bant genişliğine ulaşabiliyor. 160Gpxs piksel doldurma oranı sunan kart DP 1.4, HDMI 2.1 gibi modern çıkışlara sahip. Bu kart biraz daha iş istasyonlarına hitap ediyor. 

Fantasy One Type-B

Fantasy One Type-B ekran kartı ise tek kartta iki grafik birimi barındırıyor. 32GB GDDR6 bellek haricinde fazla bilgi yok. Firma PowerVR teknolojilerinin dikkat çekici enerji verimliliği sayesinde 4K ağır yüklerde 20W, bulut işlemlerde ise 50W civarında enerji çektiğini belirtiyor. Kartlar 32 simültane Full HD 60fps video yayını da yapabiliyor. 

Fantasy One ekran kartları kağıt üzerinde verilen bilgiler doğruysa ses getirecek yeteneklere sahip. Bununla birlikte gerçek hayat testlerine erişmek henüz mümkün olmadığı için bu yeteneklerin ne kadarını kullanıyor belirsiz. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6253 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
powervr, imagination ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim