Anlık Bildirim

AMD, Zen mimarisiyle işlemci pazarına adeta geri dönüş yaptı. Buna karşın yeni hamleye hazırlıksız yakalanan Intel son kullanıcı tarafında çekirdek arttırarak cevap vermeye çalışsa da önemli pazarlarda kırmız ekip bayrağı önde götürüyor.

HEDT pazarında AMD

Bundan daha da önemlisi ise HEDT pazarı. Intel bu segmentte yıllardır kuralları kendisi koyuyor, kendisiyle yarışıyordu. Intel için ne üzücüdür ki AMD bu sınıfa iddialı bir şekilde giriş yaptı. Intel burada da boş durmayıp çekirdek sayısını arttırmasa da gerekli çalışmaların yapılmamasından tutun iş ortaklarına anakart geliştirmek için süre de tanımayınca 3 yıl önce ilk nesil bir çok sorunu da beraberinde getirdi. Diğer taraftan firma yüksek kar marjından da vazgeçmek istemiyordu.

Aradan geçen 3 yıl içerisinde sorunların üzerine eğildi eğilmesine ama AMD de bu esnada Zen’le geçtiği kalkışı Zen 2 ile şahlandırmasının üzerine çekirdek sayısını sunucu sınıfındaki EPYC’in seviyesine kadar, 64/128 konumuna kadar yükseltti.

Ryzen 9 3950X Intel’in 28 çekirdekli tepe model Xeon işlemcisinin önünde Tam Boyutta Gör

Peki bu neden gerçekleşti diyecek olursanız, tahminlere göre Intel HEDT platformunda bir tehlike görmeyip yatırım yapmaya gerek görmemiş olabilir. Dolayısıyla bu tablo ortaya çıkmış olabilir.

Ryzen 9 3950X Intel’in 28 çekirdekli tepe model Xeon işlemcisinin önünde Tam Boyutta Gör

Sonuç olarak Intel’in şu anda yapması gereken temel olarak ciddi bir IPC geliştirmesi, çekirdek artışı ve fiyatlarda kaydadeğer düşüş olarak görünse de firma Cooper Lake-SP’de 56 çekirdeği 20 000 dolar civarından sunacağa benziyor. Anlayacağınız HEDT segmentinde AMD bir süre daha yakaladığı ivmeyi arttırarak sürdürebilir.

Ryzen 9 3950X Intel’in 28 çekirdekli tepe model Xeon işlemcisinin önünde Tam Boyutta Gör

Test sonucuna dönecek olursak, Passmark testine giren Ryzen 9 3950X 34 009 puan almayı başarırken 3000 dolar seviyesinde satın alabileceğiniz Xeon W-3175X 33 538 puanla kendisinin 4’te biri rakamdan elde edilebilen ve aslında son kullanıcı odaklı bir yonganın gerisinde kalıyor. Son olarak 105 watt TDP’li Ryzen 9 3950X’in 25 Kasım’dan itibaren raflardaki yerini alacağını ekleyelim.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6400 kez okundu.
25 kişi, toplam 31 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel cooper lake-sp, amd intel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim